zaterdag, december 13, 2008

Yn in wrâld feroarje In een wereld veranderen

Doe’t God de Heare alle bisten op it fjild en alle fûgels yn’e loft foarme hie út ierde, liet Er se by de minske komme om te sjen hoe’t dy har beneame soe, en sa’t de minske elts libben wêzen beneamde; sa soe er hjitte.

Genesis

Taal is een symbolisch systeem, waarin de mens leeft. Martin Heidegger noemt daarom de taal “het huis van het Zijn”. Alleen door taal is de mens in staat de werkelijkheid, d.w.z. het geheel van zintuiglijkheid, alles wat zich aan hem aandient, in een wereld te veranderen. “Wereld” wil voor Heidegger zeggen: het functionele verband van de dingen, dat de mens voor zichzelf opbouwt, de ordening die op de dingen en op menselijke doelstellingen wordt toegepast. Tot de wereld behoren de dingen in hun relatie tot ons, de ordeningsbeginselen en het menselijk netwerk van relaties.

G.Koek

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Bill keert dat om:
"Taal is een virus", schreef de Amerikaanse schrijver William S. Burroughs.
"We moeten begrijpen wat woorden zijn en hoe ze werken. Als we woorden opschrijven, worden ze beelden. Maar vooral beelden van woorden in het denken, niet van de dingen zelf." we gebruiken taal als medium om allerlei
verschijnselen te verklaren, maar volgens Burroughs moeten we de taal zelf verklaren. Net als een virus heeft ook het woord een gastheer nodig om zich te vermenigvuldigen, tot leven te komen.

Anoniem zei

Beste v'rus, Burroughs wilde toch associatiepatronen doorbreken d.m.v. van knippen en plakken? Hij ontwierp eigenlijk anti-virusprogramma.

Anoniem zei

Een probleem van filosofen is dat zij gebruik maken van taal om hun ideeën uit te drukken. Wittgenstein zei al , dat de grenzen van wat we kunnen weten, wordt bepaald door de grenzen van onze taal. Nu is de taal , die wij gebruiken niet een logische taal, waarmee in staat zijn op een “wetenschappelijke”en “ afstandelijke “ manier de wereld, het leven te analyseren, nee, onze taal herbergt ook emoties, is soms symbolisch (zie religie)of metaforisch . Soms maakt ook de filosofie gebruik van deze laatste twee vormen. Kortom waar praten we eigenlijk over, als we het over “filosofische “problemen hebben?

Anoniem zei

Alles en iedereen is tegen mij!

Schreef Burroughs daarom het boek "Verdelgen"?

Bill was gedurende korte tijd Exterminator.

Het leven is een vreemde ziekte!

Anoniem zei

Beste V'rus, de liefde ook.