woensdag, mei 20, 2009

Kar en determinaasje Keuze en determinatie

Saul bleef kalm, al kostte hem dat enige moeite. “In vrijheid handelen betekent niets meer dan vrijwillig handelen, dus zonder dat je handelt uit verplichting of verslaving. Met andere woorden, handelen in overeenstemming met je verlangens en overtuigingen. Dat is absoluut niet in strijd met een wereld die door wetten wordt gedetermineerd. Sterker nog, zo’n wereld vereist dat je handelingen worden veroorzaakt door je eigen verlangens. In vrijheid handelen betekent niet dat je in staat moet zijn om iets anders te doen dan wat we in precies dezelfde omstandigheden op een bepaald moment doen. Daar gaat het helemaal niet om.”
“Daar gaat het nu juist wel om! “, riep Chloë. “Dat is precies wat in vrijheid handelen voor mij betekent! Het gaat er niet om dat je de vrijheid hebt om tegen de regering te protesteren, het gaat erom dat je de vrijheid hebt om ervoor te kiezen tegen de regering te protesteren!”

L.Eyre
Welke vrijheid is mogelijk? Vrijheid ondanks determinatie? Misschien maakt het ook niets uit. In deze discussie wordt ook als argument gebruikt, dat het voor iemand, die een lot koopt , in feite niets uitmaakt, of de winnende nummers al van tevoren getrokken zijn of pas achteraf. De kans om te winnen blijft even groot.

Geen opmerkingen: