maandag, juni 15, 2009

Kedize Beslissen

deze???

of deze???

Uit het dagblad “De T.”

Friezen worden het niet eens over vlag

LEEUWARDEN - De Friezen worden het niet eens over hun eigen gemeenschappelijke vlag. Deze vlag moet de Friezen in de provincie Friesland en de Friezen in Duitsland vertegenwoordigen. Het ontwerp dat er nu ligt is een initiatief van de Interfriese Raad, een overkoepelende organisatie voor de Friezen in Noord-Europa.
De nationalistische Friese organisatie Groep van Auwerk ziet echter liever een andere vlag en is nu met een eigen ontwerp gekomen. Het voorstel dat er nu ligt, kan alleen officieel erkend worden als de besturen van Friesland en de Friezen in Duitsland de vlag goedkeuren.
„Omdat de omstreden vlag niet voldoet aan de eisen van de heraldiek, gaat de politiek haar handen daar niet aan branden”, zo verwacht Siwert Reinarda van de Groep van Auwerk. Heraldiek is wapenkunde, die onder meer het recht op en de reglementering van het wapen bestudeert.
„Omdat de vlag van de Interfriese Raad een combinatievlag is voldoet hij waarschijnlijk niet aan de eisen van de heraldiek. Wij stellen dan ook de Redbad-vlag, een vlag die staat voor de koning van alle Friezen, voor.” Die zou volgens Reinarda beter voldoen aan de heraldische én historische eisen.
In september beslist de Friese Raad voor de Heraldiek of de omstreden vlag voldoet aan alle eisen. „Dat wachten we nu eerst af”, aldus Reinarda.
Het maakt Doarmer niet zoveel uit, als er maar hartjes in zitten maar die onderste heeft door dat kruis een "skandinavische uitstraling" en dat heeft wel wat. Het maakt een onderscheid met de (Neder)Duitsers.

Geen opmerkingen: