dinsdag, januari 05, 2010

De ôflaat De aflaat

Vanavond kwam Doarmer bij zijn bezoek aan de plaatselijke kruidenier pater de Bree s.j. tegen in gezelschap van een charmante zwartharige schoonheid, één van zijn parochianen , zoals later duidelijk werd. De pater had een koffertje met aflaten bij zich, die hij in het dorp W. aan de man wilde brengen, want samen met de charmante schoonheid zet hij zich namelijk in voor de actie “laat hen, die in de diepte wonen, zakken”. De aflaten moeten het enthousiasme van de bewoners der oostelijke heuvels nog meer aanwakkeren en aangezien het een Gode welgevallige actie is, zijn ze hier zeker op hun plaats.

6 opmerkingen:

pater Pierre de Bree s.j. zei

Aangezien de bewoners der oostelijke heuvelen niet zonder zonden zijn, vonden mijn aflaten gretig aftrek. Zo had ook Doarmer belangstelling voor een stapeltje, maar toen bleek, dat ze niet in de bonus waren, taande zijn belangstelling en maakte hij zich ras uit de voeten, mompelend dat zelfkastijding toch goedkoper was. Voordat Peerke en dr. Oetker zeker kunnen zijn van droge voeten, zullen er nog bergen verzet moeten worden. Een noeste werker als Doarmer zal dus nog genoeg aan zijn trekken komen...... .

Doarmer zei

Waarde pater, noeste arbeid, aflaten, zelfkastijding , zoals het dragen van een kriebeltrui, ja zelfs een bedevaart , niets is Doarmer te veel, als het om zijn zieleheil gaat. Ook is hij van plan goed werk te gaan verrichten onder melaatsen en onderw.volk.

dr.oetker zei

Droge voeten, waarde pater, zijn op het moment wel onze laatste zorg. Gekweld door sneeuwstress reppen wij ons van het ene naar het andere verkeersinfarct. Aflaten? Geef ons zout!

Doarmer zei

Dr.Oetker, zouden "hynstesliden" dit probleem niet kunnen oplossen. De pater zal ongetwijfeld bereid zijn om een karavaan van deze voertuigen naar het westen te sturen, uiteraard na door hem gezegend te zijn en getrokken door "Fryske hynders".

pater Pierre de Bree s.j. zei

De bereidheid onder de noordelijke Friezen om de ingesneeuwde inboorlingen van de Zuid-Friese nederzetting aan het Ijmeer terzijde te staan is overweldigend. Hoewel het voor het eerst sinds de moord op Bonifacius is, dat dit in heidendom verharde volk van woestelingen bereidheid toont tot het uiten van een blijk van gristelijke naastenliefde wil uw pater deze nieuwbakken samaritanen niet meteen negatief bejegenen. Derhalve heb ik het volk in twee groepen verdeeld: de ene karavaan van sleden getrokken door Fryske hynders nadert de op palen gebouwde nederzetting vanuit het noorden via de Afsluitdijk, een tweede karavaan trekt rond de Zuiderzee. De sleden beladen met butter brea en griene tsiis zijn dus onderweg. Verkeersinfarcten? Daar doen wij niet aan. Fryske hynder lopen gewoon door. Hoort dr. Oetker de bellen reeds rinkelen? In afwachting van zijn redding denke hij aan opa Bokma!

Doarmer zei

Waarde pater, Doarmer kan zich helemaal vinden in uw woorden, vooral ook die tangbeweging richting westen spreekt hem ontzettend aan, deze zou niet alleen voor een hulpactie gebruikt kunnen worden. Alleen uw opmerking over die moord op B., was dat nu nodig, het is al zo lang geleden en bestaat er ook niet zo iets als christelijke vergeving? Bovendien hebben de Friezen slechts een rol gespeeld in Zijn plan, want hoe had B. anders een heilige kunnen worden. Begrippen als “goed”en “kwaad” moeten wij toch zien in het licht der eeuwigheid.