zondag, februari 14, 2010

Sa is it mar krekt Zo zit het precies

Dat maakt het juist zo belangrijk welke woorden we kiezen om een bepaalde stand van zaken te beschrijven. Met die keuze proberen we immers de perceptie en de respons van anderen ( en onszelf) te beïnvloeden. Wie dit ten volle begrijpt zal dan ook meewarig zijn hoofd schudden als iemand aanstalten maakt om ‘precies te vertellen hoe het zit’. Niemand kan precies vertellen hoe ‘het’ zit, wat ‘het’ ook is. Om te beginnen is ‘het’ niks tot iemand het een naam geeft, en ten tweede maakt zo’n naam niet zozeer duidelijk hoe het zit maar hoe de beschrijver denkt of wenst dat het zit. De naam die ‘het ‘ uiteindelijk krijgt wordt werkelijkheid voor de naamgever en eenieder die de naam aanvaardt - maar daarom is het nog niet de enige werkelijkheid.

N.Postman

Doarmer weet niet hoe het u gaat, maar probeert Postman nu uit te leggen, hoe 'het' precies zit?

4 opmerkingen:

dr.oetker zei

Ik weet slechts dat hij 2x schijnt te bellen. (?)

Doarmer zei

Altijd,dr.Oetker,altijd.

Peerke zei

Krek zo as'k zeg, zeggen we in Vlaamsch Brabant. Ole, nun vrolijke groet van Peerke die nu tussen de vierders van een katholiek feest speelt op zijn trombone. Ja, iedereen weet Het hier, maar nie zo goeh wat?...

Doarmer zei

Peerke, het is goed dat gij dit religieuze feest vol overgave viert, want woensdag begint voor u de vastentijd van veertig dagen, hetgeen u niet licht zal vallen. Maar, dit als troost, Doarmer zal u middels gebeden terzijde staan teneinde u door deze zware tijd te helpen.