dinsdag, maart 09, 2010

Oerdwealsk of wif Roekeloos of wispelturig

Iedere soort kent in een bepaalde situatie een optimale vluchtafstand, die het midden houdt tussen al te riskant, of al te roekeloos enerzijds, en al te wispelturig, al te risicomijdend anderzijds. Individuen die te lang wachten met vluchten, wanneer er gevaar is, lopen een grotere kans door dat gevaar te sterven. Minder voor de hand liggend is het ook mogelijk om er te vroeg vandoor te gaan. Al te wispelturige individuen krijgen nooit de kans hun buik vol te eten, omdat ze er bij het eerste teken van gevaar aan de horizon vandoor gaan. Wij zien de risico’s van het al te sterk vermijden van risico makkelijk over het hoofd.

R. Dawkins

4 opmerkingen:

dr.oetker zei

Vandaag heeft uw dr. langdurig mogen mijmeren over zijn eigen vluchtafstand. De 'tiisdeitemiddei' had zich uitgestrekt tot de gehele dinsdag in de vorm van een studiedag. Aan het einde daarvan, tijdens de laatste workshop kreeg uw dr. een A3-vel verstrekt waarop hij grafisch zijn verwondering mocht vormgeven. Uiteindelijk besloot hij het blad net zo leeg te laten als de rest van de dag.

Doarmer zei

Dr.Oetker, een duidelijker antwoord dan een lege A3 is niet mogelijk. De barbarij van de tiisdeitemiddei dreigt de laatste beschavingseilanden te overspoelen en de oorzaak is niet eens slechtheid, maar "zij weten niet wat zij doen".

Peerke zei

Allez dr. ik ken dat gevoel. Peerke heeft ook last van lege vellen. Een a3-fobie noemt de geneesheer hier het. Als Peerke een groot wit vel ziet, durft hij niet te beginnen met kleuren, tekenen of wat dan ook. Gelijk pleinvrees is Peerke bang om een eerste stip, lijn of punt te zetten op schoon wit vel.

Doarmer zei

Peerke, het is bij u geen angst, maar de werking van uw gezonde verstand. Als u met zo'n A3 begint, wordt u, voordat u het weet, afgevinkt of zo. Wij leven momenteel in een maatschappij vol met barbaarse onduidelijke rituelen als daar zijn tiisdeitemiddeis, studiedagen enz., dit alles opluisterd door formulieren in verschillende formaten. Het beschaafde antwoord hierop is "leegte" en hopen dat het licht weer zal verschijnen in de "meten is weten" duisternis, hetgeen met Zijn hulp ongetwijfeld zal geschieden.