vrijdag, oktober 29, 2010

De besiking De beproeving

het teken

de devotie

de herberg

de afbeelding

Om te boeten voor zijn zonden, zodat hij daarna weer met een schone lei kan beginnen, legt Doarmer zich ieder jaar een beproeving op. Dit jaar bestond deze uit het beklimmen van de heuvels van Zuid-Limburg en de Belgische Voerstreek. Tijdens de moeizame wandelingen had Doarmer een ontmoeting met een wit paard, hetgeen voor hem een teken was, dat de tocht ter boetedoening niet tevergeefs was geweest en na afloop heeft hij dan ook genoten van een smakelijke maaltijd in den herberg “Moeder de Gans”, alwaar een afbeelding des konings hing.

6 opmerkingen:

pater Pierre de Bree s.j. zei

Als Doarmer inderdaad zijn voornemen om te boeten voor zijn zonden serieus gestalte wil geven, ligt de beklimming van de Mont Blanc eerder in de lijn. Het witte paard, waarin Doarmer, argeloos als een kind, een teken van vergiffenis ziet, wendt niet voor niets het hoofd af Het arme beest is blijkens de tegengestelde richting, waarin de oren wijzen geheel van slag over zoveel naïeviteit. Niet een min of meer wit paard is een teken, maar slechts het bereiken van de top van de Mont Blanc telt.

Doarmer zei

Waarde pater, gij kent toch het bijbelse verhaal van het penningske van de weduwe, zo is het ook met het klimmen, een ieder klimt naar vermogen. Zo is het bestijgen van de Mont Blanc voor sommigen een passende inspanning ter boetedoening, voor Doarmer zijn dat al de heuvels van de Voerstreek. De vermogens van de zondaar zijn het uitgangspunt, niet de grootte der zonden.

Peerke zei

Amai,

volgens mij is het paardje gewoon Amerigo, het paard van onze bekende lieve kindervriend St Nicolaas. En dat lieve peerd wil een goed kijken hoe het met de ziel van Doarmer staat, het altijd braaf zingende kindeke van vroeger. Vandaar dat het lieve beestje van opzij loert, das om gelijk beter te kunnen schouwen, zunne. Ja, die heuvelkes kent Peerke ook nog, van vroeger.

Doarmer zei

Inderdaad, Peerke, Doarmer heeft zich dat niet gerealiseerd, maar hem is het paard van de heilige Nicolaas verschenen en inderdaad Doarmer heeft altijd braaf gezongen ( en zingt eigenlijk nog steeds) en ook heeft hij altijd hooi in zijn schoen gestopt om het dier te voeden. En dan die herberg en die afbeelding des konings, als dat geen teken is!!!!!!

Ziener zei

en dat paard zag ik vanmorgen nog in David's stud.......

Doarmer zei

Koning David? De heilige Nicolaas, een herberg..... Alles valt op zijn plaats.