woensdag, december 01, 2010

Sinleazens Zinloosheid

Laatst vroeg iemand Doarmer wat de zin van het bestaan was. Zoals altijd als Doarmer het antwoord niet weet, stelt hij in paniek een tegenvraag . Dus hij zei, waarom moet het bestaan een zin hebben? En wie heeft jou verteld dat het bestaan een zin moet hebben of heb je dat zelf bedacht? De vraag is wel, is het de taak van de filosofie naar deze zin te zoeken? De Duitse filosoof Sloterdijk vindt , dat ook al zou het bestaan zinloos zijn, dat filosofie het onder woorden brengen van de zin van die zinloosheid is. Met zo´n uitspraak kan Doarmer weinig beginnen, de zin van de zinloosheid. Het lijkt een tegenspraak, maar Doarmer wil een poging ondernemen. Voor hem is het bestaan een samenloop van omstandigheden, het had ook anders kunnen zijn en het idee, dat het bestaan eigenlijk geen doel heeft, vindt hij heel prettig en daardoor krijgt zijn bestaan in feite weer een zin. Zoals een filosoof zei ,het leven wil gewoon geleefd worden.

4 opmerkingen:

Peerke zei

Amai,

Zo als Peerke eens een wijze man zag die die zich afvroeg:
" Waarom op zoek naar de zin van ons bestaan. Ga liever eens op zoek naar de onzin van ons bestaan?"

Ergens in een schoon stripverhaaltje natuurlijk, zunne.

Doarmer zei

Waarde Peerke, dat is nog eens een zoektocht! Misschien is die onzin wel zo overal aanwezig, dat men het gewoon niet meer ziet. Zoals iemand eens zei: Orde is gewoon de chaos waaraan wij gewend zijn. Peerke, denkt u maar eens aan al die arme sloebers uit het onderw.

Peerke zei

Amai Beste Doarmer,

wat een verschrikkelijk leed dragen die sloebers. Laten we in deze donkere dagen maar extra aan ze denken. Ik zal vanavond in de kathedraal een extra lichtje doen ontbranden bij de Maria, voor deze arme lieden. Amai, het lijken dezer dagen wel de sloebers zonder zwavelstokskes in onderw. land.

Doarmer zei

Doarmer bidt elke dag voor hen, opdat hun kerstpakket rijkgevuld moge zijn met voedzame produkten.