woensdag, januari 12, 2011

Hjoeddeisk Eigentijds

Jezus zei: Als jullie leidslieden tot jullie zeggen: Ziet het Koninkrijk is in de hemel, dan zullen de vogelen des hemels jullie voor zijn. Als zij tot jullie zeggen: het is in de zee, dan zullen de vissen jullie voor zijn. Maar het koninkrijk van God is binnen in jullie en buiten jullie. Wie zichzelf kent, zal het vinden. Wanneer jullie jezelf kennen, dan zullen jullie gekend worden.

Uit het Thomasevangelie, een apocrief, gnostisch werk

Doarmer heeft gisteren deze woorden opnieuw gehoord, maar nu in een eigentijds jasje , het ging over reflectie en zo. “Wie zichzelf kent, zal het vinden”, dat klinkt aantrekkelijk, maar wie kent zichzelf? Sommige mensen nemen dat wel aan, maar hebben ze dan wel “diep genoeg” gereflecteerd en is het überhaupt mogelijk zichzelf te kennen? “Het Koninkrijk” is misschien wel onvindbaar.

2 opmerkingen:

Isis van alle Tijden zei

Wikipedia:"Zelfkennis is onder meer belangrijk bij strategisch denken: onderhandelingen, bij vecht- en denksporten en voor mensen in een beroep waarin een tegenstander moet worden overtroefd, bijvoorbeeld in het leraarschap en in het leger. Sunzi schreef het volgende over zelfkennis in zijn boek De kunst van het oorlogvoeren: "De generaal die zichzelf en zijn tegenstander kent, zal honderd veldslagen winnen. Wie wel zichzelf kent, maar niet de vijand, zal naast elke overwinning een nederlaag lijden. Wie noch zichzelf, noch de vijand kent, zal zeker verliezen".

Op het Orakel van Delphi stond de spreuk: Gnothi seauton, wat betekent: Ken uzelf. Het is nog steeds een van de bekendste filosofische aforismen en houdt in dat voor het verwerven van ware kennis eerst zelfkennis dient verworven te worden."
En daarom, Doarmer, moesten wij op cursus.....

Doarmer zei

Beste Isis, u heeft gelijk, daarom was er die cursus en Doarmer zou graag zichzelf willen kennen, maar daar begint voor hem het probleem. De opdracht “ken uzelf”klinkt logisch, maar is het wel mogelijk? Misschien eindigen daarom de grote veroveraars na vele overwinningen uiteindelijk met een nederlaag. Kenden ze zichzelf misschien toch niet zo goed? En wil het orakel van Delphi misschien met de spreuk niet waarschuwen, dat je eigenlijk weinig aan de voorspellingen hebt, omdat je jezelf niet kent. Doarmer weet het allemaal niet meer.