woensdag, juni 22, 2011

Sûnder skea Schadevrij


Van het internet:

Cijfers brengen de mythe over de veiligheid van een opvallende kleur auto in het verkeer aan het wankelen. Eén op de vier roze autobezitters dient bij verzekeringsmaatschappijen een claim in. Op één na grootste gevaar op de Britse wegen is de bestuurder van een zwarte bolide. Iets minder dan een kwart rijdt niet schadevrij. Autorijders in gele en zilveren vervoersmiddelen maken regelmatig schade. Ruim 20 procent levert een schadeclaim in. De veiligste rit is in een hemelsblauwe auto. Slechts één op de tien van deze autobezitters maakt aanspraak op de verzekering.

5 opmerkingen:

Peerke zei

Amai,

dan zit Peerke goed met zijn Voiture. Hij heeft nen licht hemels blauwe Citroen.

Doarmer zei

Beste Peerke, Doarmer is blij te lezen, dat Peerke en hij hetzelfde merk berijden.Doarmer rijdt weliswaar niet "hemelsblauw", maar ook niet "hel"rood.

pater Pierre de Bree s.j. zei

Dat de zegen des Heeren uitsluitend op hemelsblauwe automobielen rust had uw pater u zo wel kunnen vertellen. Maar helaas, uw pater wordt nooit iets gevraagd. Wel mag hij er met volle inzet tegenaan, wanneer de boel weer eens in het honderd loopt, zoals laatst op Hemelvaartsdag bij het ketternest E. het geval was.
Daar liepen honderden ongelovigen te hoop in de verwachting een wijs woord te mogen ontvangen van de daar tegen de gevel ingekluisde huisvrouw te H. Lompe Zweden hadden hun bussen op het voorplein geparkeerd en knielden neer op de keien, hun hoofden smartelijk geheven naar de in haar kluis verscholene. Luid kermend smeekten zij haar hun voorspraak te zijn en de dreigende ondergang van hun blikfabriekje af te wenden. Ik zag de huisvrouw, hooghartig neerkijkend op haar aanbidders een nieuwe fles Beaujolais primeur (haar derde al die ochtend)ontkurken en terstond in een teug leegdrinken. Hierna lalde zij wat onverstaanbare klanken de menigte in, die uitzinnig van enthousiasme reageerde. De chaos was compleet. Terzijde stond, een wenkbrauw hoog opgetrokken de kolonel B., die met zijn blondgelokte adjudante de juiste strategie besprak. Zij leek niet geheel overtuigd. Diende zij nog wel onder hem of waren de rollen omgedraaid?
De gezagvoerders van het ketternest, waarachtig wel gewend aan wat chaos die in deze heksencentrale uit de muren schijnt te komen, besloten, dat nu het moment gekomen was om de orde te herstellen. Drie peletons dyslecten, die voor dit doel achter de hand gehouden werden, begonnen het plein schoon te vegen, daarbij stevig met potlood en passer op relschoppers inprikkend. De huisvrouw te H. overzag met lodderige blik vanuit haar kluis het tafereel, dat zich in de diepte ontrolde en atte een nieuwe fles wijn alvorens nieuwe wijsheden over de menigte uit te storten. Ondertussen zag ik, dat Doarmer in zijn viskraam bijna onder de voet gelopen werd. Ik aarzelde even of ik deze notoire zondaar wel te hulp moest schieten. Hij had voor puur commercieel gewin de samenkomst van zovelen aangegrepen om zijn verse Noordzeevis aan de man te brengen. Ik wist echter dat zijn handel in werkelijkheid bestond uit baarzen en voorns, die hij twee weken daarvoor uit de Regge gestroopt en flink gezouten had. Ik besloot mij uit het gewoel terug te trekken en de boel de boel te laten. Hier viel zelfs voor een eenvoudige pater weinig uit te richten en bovendien, het werd tijd voor een koel glas door paters gebrouwen edel gerstenat.

Doarmer zei

Waarde pater, veel dank voor uw treffende sfeertekening. Dat van die Zweden klopt, maar hoe lang zijn die lui nu echt christelijk geweest? Laat bekeerd en in de 16e eeuw meteen aangesloten bij de ketterse Lutheranen. Doarmer begrijpt, dat de huisvrouw te H. een glas wijn nodig had, toen ze dat heidense volk zag. Wat die vis betreft, Doarmer weet dat Hij alles ziet, maar pater, u kunt er ook wat van. Doarmer heeft inderdaad gesjoemeld met de vis, maar zoals altijd is hij na zijn zonden bereid boete te doen, zodat hij daarna weer opnieuw kan beginnen en deze keer zal hij zichzelf niet sparen, als boete zal hij in de komende tijd een aantal studiewijzers schrijven. Overigens een peleton ADHD'ers zou nog wreder geweest zijn.

H.H. zei

En juist die tegenstellingen tussen de dromen en werkelijkheid werken in uw verhaal goed,Pater de Bree, en maken het te lezen waard. U hoeft zich daar niet voor te verontschuldigen......