dinsdag, november 22, 2011

De silligens De zaligheid

Succesvolle bedriegers hebben altijd een dekmantel. Maar dat kan niet zomaar elke willekeurige dekmantel zijn. Je moet er veel zorg aan besteden en je hele ziel en zaligheid erin leggen. Als je in je kelder vals geld drukt en je opent daarboven een kapsalon om je illegale activiteiten te camoufleren, dan moet je ten minste evenveel energie in de kapsalon steken als in je drukkerij. En hoe meer je jezelf als kapper beschouwt, hoe groter je kansen om je valsemunterij in stand te houden. Kortom, hoe beter je jezelf voor de gek kunt houden, hoe beter je je omgeving voor de gek kunt houden. Zo is het volgens mij ook met die zogenaamde zelfkennis. Ik geloof daar niet meer in.

B. Ohlsson: Gregorius

2 opmerkingen:

Nynke Jogaila zei

Zo zag ik in de gerenoveerde, oud-communistische concertzaal van Sirvintus, Traku Istorijas Muziejus, met barokmuziek en hofdansen. Met mooie hofkleding, een gemaskerd bal, een mooie dame, een boerenkinkel, die erg goed hobo speelde.
Wat zich hier afspeelde was een camouflage voor wat, Doarmer?

Doarmer zei

Ja, Nynke, dat is de vraag. Wat zit er achter? Vergelijkt u het maar met het "pellen"van een ui, een siepel, sommige mensen verwijderen een schil en denken al dat ze er zijn, andere mensen blijven maar pellen in de hoop om in de kern het eigenlijke, het ware, zichzelf te vinden. Maar misschien zit daar wel helemaal niets en zijn wij alleen maar de optelsom van onze schillen. Doarmer weet het allemaal niet.