vrijdag, december 14, 2012

Glimkje en gnyskje Glimlachen en grijnzen

Doarmer is niet zo thuis in de Nederduitse taal en als trouwe petdrager vroeg hij zich af hoe de uitdrukking “het is huilen met de pet op” ontstaan is. Hij kwam er niet uit, maar wel constateerde hij, dat de pet een geliefd hoofddeksel is in allerlei Nederduitse uitdrukkingen. Vandaar dat Doarmer nu probeert een nieuwe toe te voegen “het is glimlachen met de pet op”. Later volgt nog “het is grijnzen met de pet op".

4 opmerkingen:

De Schoolmeester zei

Wacht maar tot Doarmer, nieuwsgierig als hij is, zich met andere zaken als de vishandel en het verkeer in het buitengebied gaat bezighouden, bijvoorbeeld met het onderw. Dan zal hem het lachen nog snel vergaan, pet of geen pet. Hij is toch ook niet iemand die er met de pet naar gooit? Indien dit wel zo is, houden we dat onder de pet!

Doarmer zei

Geachte schoolmeester,Doarmer heeft inderdaad vele petten op, maar het onderw. gaat hem toch boven de pet. Misschien echter komt de uitdrukking "het is huilen met de pet op" wel uit het onderw., omdat deze lieden vroeger altijd een hoge pet ophadden en normale mensen, die wel een opleiding hadden afgemaakt, zeiden dan ook altijd "ik heb van die lui geen hoge pet op".

dr.oetker zei

Heeft wel iets gemeen wellicht met de uitdrukking 'knudde met een rietje'.

Doarmer zei

Dr.Oetker, doelt u misschien op de heer Kees Nudde uit Wildervank, die zijn dagelijkse glaasje aardappelsap altijd dronk met een rietje, gemaakt van strokarton? En als verbaasde voorbijgangers vroegen, wie toch dat vreemde heerschap was, dan kregen zij als vast antwoord "dat is knudde met een rietje", want zo zijn die Groningers wel.