woensdag, juni 19, 2013

Mjitte en libje Meten en leven

Zoals reeds vaker is opgemerkt, is de essentiële vraag niet “is er leven na de dood?”, maar “is er leven voor de dood?” Omdat het de tijd is van meten is weten en Doarmer graag wil weten of de personen, die hij dagelijks tegenkomt wel “leven”, heeft hij een “levensmeter” gemaakt. Deze “levensmeter” bestaat uit honderd vragen, die men met “ja” of “nee” moet beantwoorden. Op een schaal van 0 tot 100 kan dan vastgesteld worden of men ook werkelijk leeft. Kan men slechts 0 tot 30 vragen met “ja” beantwoorden, dan is er eigenlijk geen sprake van leven, in elk geval is dit leven niet door een willekeurige observator vast te stellen en heeft men speciale apparatuur nodig. Bij een score tussen 30 en 60 kan deze observator wel enige vorm van leven waarnemen en boven een score van 60 leeft men in meer of mindere mate. Om vast te stellen of iemand leeft , moet waarneembaar zijn dat de persoon zich onderscheidt van zijn achtergrond. Om het in beeldspraak te zeggen, men moet een geel stipje in de blauwe lucht zijn en geen blauw stipje. Een NRC/Volkskrant lezer met een HBO-opleiding en met kinderen op de hockeyclub en die op wintersport gaat, is al dood, alleen niemand heeft het hem gezegd, dus hij beseft het niet, wat weer een bewijs is dat hij is overleden. Een voorbeeld van een vraag uit de levensmeter: Heeft u wel eens een prachtige racefiets van uw buren gestolen en heeft u, toen u door uw buren daarop werd aangesproken, terwijl u ermee door de straat fietste, glashard ontkend dat het de fiets van de buren was? Kijk, als u op zo’n vraag “ja” kunt zeggen, dan heeft u geen fijn karakter, maar u leeft wel.

4 opmerkingen:

Peerke zei

Amai zunne,

dan zijn weer zware woorden van Doarmer. Kijk ik zie het gelijk zo, kunt ge zeggen dat ge een pinteke neemt, en dat zeker 100 keren, ja dan leeft ge zeker. Maar is het er maar ene in het jaar...amai, das geen zever zunne.
Peerke is blij dat zijn kinder niet op wintersport gaan. Want volgens Peerke leeft 'm toch wel. Ik denk dat het met friten te maken heeft. Gewoon Ik eet, dus ik Leef...of ik drink dus ik leef....mmmm daar zijn al veel uitspraken over gedaan.....Wellicht ik vecht en leef.....zolang we maar geen slaaf zijn, nie waor.

Doarmer zei

Peerke, Doarmer weet dat gij leeft en wel op een zeer godsvruchtige wijze, maar bij vele anderen is hij niet zo van overtuigd en dat kunt u zich wel voorstellen, als u de wereld, waarin Doarmer dagelijks verkeert, kent. De vraag blijft natuurlijk altijd, wat wij onder "leven" verstaan.

Peerke zei

Allez,

Peerke heeft eens een verhaal gehoord over een volk dat liever Dood was dan Slaaf....Allez wellicht zijn er dan ook volkskes die liever Slaaf zijn dan Levend Dood?

Amai, t wordt nu wel ingewikkeld zunne.

Doarmer zei

Peerke, gij hebt gelijk, de zaak is ingewikkelder dan “dood” of “leven”, daaronder is nog “het slaaf zijn” en misschien zijn die “zombies” inderdaad niet dood, maar nog erger “slaaf”. Dit betekent wel dat de “levensmeter” van Doarmer aangepast moet worden.