zondag, april 16, 2023

Laitsje Lachen

 


Dit is een foto van een voorouder. Hij is geboren in 1844 en Doarmer schat dat deze foto zo omstreeks 1900 gemaakt is. Opvallend bij deze oude beelden is dat je eigenlijk nooit lachende mensen ziet, iedereen kijkt " streng ". Men heeft verschillende theorieën waarom dat zo is. Een simpele opvatting is dat het samenhangt met de sluitertijd van de oude fototoestellen. Men moest " bevroren " in de camera kijken en dat is lachend erg moeilijk.

3 opmerkingen:

Peerke zei

Alles zeg

Zekers en vast waren ook de foto's van Peerkes Bompa zo boos en serieus. Peerke dacht altijd dat t van de slechte tanden kwam. Door te veel pruimtabak en zo. Maar den bomma vertelde weer dat een opname een serieuze bezigheid was. Allez, bij serieuze zaken moet men ook zo kijken, nie waor?

doarmer zei

Doarmer is verheugd te horen dat Peerke ook een pake ( bompa ) had die pruimtabak gebruikte. De pake van Doarmer stond vaak samen met andere oude mannen te pruimen ( promkje) bij een brug. Als Doarmer dan als klein jongetje om een dubbeltje kwam vragen, vroegen die oude mannen om een hand te geven. Als grap hadden ze dan een gebruikte oude pruim in hun handpalm verstopt. Doarmer dacht dan " later wil ik ook zo'n kwaadaardige oude kerel worden". Helaas is de pruimcultuur verdwenen en daarmee ook ook de twee bruine gootjes vanuit de mondhoeken, in het Fries de "jarresleat" = de giersloot. Pruimen had tot cultureel erfgoed verklaard moeten worden!

linke loetje zei

louise oet Oost'n is wear trugge