vrijdag, februari 10, 2006

Een kudde schapen In keppel skiep

Ten koste van intensiteit bereikt de burger rust en zekerheid, in plaats van bezetenheid oogst hij gewetensrust, in plaats van vrijheid gemakkelijkheid, in plaats van een dodelijke gloed een aangename temperatuur. De burger is daarom volgens zijn geaardheid een schepsel met zwakke levensimpulsen, hij is bangig, vreest zichzelf prijs te geven, is gemakkelijk te regeren. Op de plaats van de macht heeft hij de meerderheid gezet, op de plaats van het geweld de wet, op de plaats van de verantwoording het kiesrecht. Het is duidelijk dat dit zwakke en bangige wezen, al zijn er nog zoveel van, zich niet handhaven kan, dat het volgens zijn eigenschappen geen andere rol in de wereld kan spelen dan die van de kudde lammeren tussen stropende wolven.

Hermann Hesse: De Steppewolf

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Doarmer, wat benadrukt u de mannelijke zijde van de burger! Ik opteer voor dat op plaatsen waar 'hij' staat of 'zijn' ook de vrouwelijke variant 'zij'of 'haar'gelezen mag worden!

Anoniem zei

Lieve cursiste,laat ik u geruststellen , eigenlijk heeft een burger geen geslacht, althans niet in die mate, dat het iets voorstelt. De burger zal ook nooit het ware paradijs vinden, omdat "het" er eenvoudig geen oog voor heeft. Daarom is Doarmer ook zo blij, dat hij geen burger is.

Anoniem zei

daarom ook: HET schaap!

Anoniem zei

Verkeert de burger in de schaduw van de wolf? en gelden de volgende trefwoorden: Tweelingbroer, Studentenhuis, Italië, Vader, Bergen, Angsten, Angstdromen, Roman, Vader-dochter relatie, Vader-zoon relatie lees dan mijn boek :''In de schaduw van de wolf"

Anoniem zei

Lieve mevrouw Florijn, nomen est omen (de naam is een voorteken) zeiden de oude Romeinen al. Uw naam betekent "gulden", het gaat dus om geld. Het is niet de bedoeling, dat u op deze weblog reclame voor uw boek gaat maken zonder dat Doarmer deelt in de opbrengst.Dat geld wordt dan weer gebruikt om de weblog een fraaier aanzien te geven.