woensdag, februari 15, 2006

Het leven It libben

Leven is een holistisch(1) verschijnsel. Als we aanvaarden dat leven een holistisch verschijnsel is, dan kunnen we het oude idee van de levenskracht eenvoudig overboord gooien, want dat idee is gebaseerd op de verwarring tussen twee begripsniveaus. Het idee dat dode materie een magisch ingrediënt moet krijgen om tot leven te komen, is net zo misplaatst als de veronderstelling dat aan elektrische schakelaars “computerkunde” gegeven moet worden, of aan mieren de “koloniale geest” voor deze systemen als geheel kunnen functioneren. Als het mogelijk zou zijn een volledige bacterie te maken door de individuele atomen op de juiste manier te rangschikken, dan zou deze bacterie ongetwijfeld even levend zijn als elke “natuurlijke”bacterie.

Uit: Paul Davies – God in de nieuwe natuurkunde

(1) Bijvoorbeeld ons lichaam bestaat uit miljarden cellen. Al deze cellen zijn op een bepaalde manier gerangschikt, hebben een taak, werken samen, maar op zich zijn ze geen mens. Dat zijn ze pas allemaal samen. Een ander voorbeeld is een mierenkolonie, de onderdelen zijn hier iets “vrijer”, maar het idee is eigenlijk hetzelfde, de kolonie als geheel is eigenlijk een functionerend “wezen”.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dus dat de mens meer is dan de som de delen is de ontmoeting met het goddelijke?

Anoniem zei

Lieve niet-gelovige, het gaat alleen om de rangschikking van de onderdelen, zoals een werkend computerprogramma alleen maar uit schakelaars bestaat, die "domweg" schakelen.Eigenlijk is dit het probleem van de "Matrix", als die wereld niet echt is, hoe echt is dan onze wereld?