woensdag, maart 15, 2006

Fierljeppe en keatse


2 opmerkingen:

Anoniem zei

In 1957 werd, onder auspiciën van de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten, de eerste fierljepwedstrijd gehouden. Winsum werd als plaats uitgekozen voor deze eerste fierljepwedstrijd, deze wedstrijd vond plaats op 10 augustus 1957. Het Fries kampioenschap werd aan Winsum gekoppeld en nog steeds vindt hier het Fries Kampioenschap plaats (elk jaar op de tweede zaterdag in augustus). Aldus werd vanuit de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten de F.L.K. (Fryske Ljeppers Kommisje) opgericht.

Zo'n zestig ljeppers waren op deze wedstrijd afgekomen. Ondanks het ietwat regenachtige weer slaagde dit springfestijn wonderwel. Men was opgetogen en sprak over een ' veelbelovend initiatief' en 'Als kijkspel is de polsstokspringerij niet te evenaren'. Eerste winnaar werd dhr. R. Jongema met een afstand van 10.20 meter.

Al snel volgden andere dorpen het voorbeeld van Winsum en werden er meer en meer wedstrijden georganiseerd. Er waren echter ook wedstrijden georganiseerd buiten de F.L.K. om. Doordat enkele dorpen zich niet wenste te houden aan het conceptregelement van het F.L.K., werd een tweede bond in het leven geroepen, nl. de B.V.F.P. (Bond voor Friese Polsstok-verspringers). Dit was voor allen toch niet de gewenste situatie en op 13 januari 1960 gingen de beide bonden definitief samen. Er werd een nieuwe bond opgericht: 'It Frysk Ljepperboun', het huidige F.L.B. Ook werd de Technische Commissie (TC) een feit. Er ontstonden sindsdien echte springarena's met officiële afmetingen voor schansen, waterbreedte en diepte, zandbed e.d. Vanaf 1957 zijn er vele verenigingen opgericht en ook weer opgeheven. Thans zijn er acht actieve verenigingen in Friesland aanwezig: Buitenpost, Burgum, Grijpskerk, Joure, Winsum, IJlst, Zwaagwesteinde en it Heidenskip.

In 1966 onstond de tweekamp Holland - Friesland, een wedstrijd tussen de beste springers van de Friese en de Hollandse Bond (PBH, Polsstokbond Holland). Deze wedstrijden (2 stuks) worden nog elk jaar gehouden. In 1972 vonden voor het eerst de Nederlandse Kampioenschappen Fierljeppen plaats. De eerste Nederlands Kampioen was Roel Bokke Span, hij sprong 15.45 meter.

Anoniem zei

Beste anonymous, fierljeppe en ljipaaisykje hingje fansels tegearre. Sels de namme ljip sil wol fan ljeppe komme.