woensdag, maart 15, 2006

Rituelen

Elk jaar begin augustus vindt "de PC" in Frjentsjer (=Franeker) plaats; dé hoogtijdag van de kaatssport. Uit de entourage en rituelen welke tot de PC dag behoren valt op te maken dat de PC een evenement is dat is geworteld in een andere tijdgeest, met gebruiken van weleer. De PC-dag begint precies om 8:00 uur, wanneer de voorzitter van de Permanente Commissie(PC) begint met zijn redevoering in het Fries, die bijna 3 kwartier duurt. Rond 9:00 uur vindt de rijtoer plaats naar het toernooiveld (It Sjûkelân) en om 9:30 uur begint de wedstrijd.

8:00 uur Receptie
Feestelijke herdenkingsbijeenkomst, voor iedereen toegankelijk, in de Koornbeurs (geopend vanaf 6:30 uur) te Franeker. Hier begint de PC-dag en worden herinneringen opgeroepen aan helden en gebeurtenissen van weleer, maar komen ook actuele zaken aan de orde.
Ca 9:00 uur Rijtoer
Korte rijtoer door Stadscentrum De regerend PC-koning en zijn twee team- genoten, de scheidsrechter en de Permanente Commissie worden in open koetsen verplaatst naar het Sternse Slotland.
Ca 9:15 uur aankomst
De regerend PC-koning doet op het Sjûkelân afstand van de koningsbal als hij deze overhandigt aan de voorzitter van de Permanente Commissie, die de koningsbal vervolgens voor iedereen zichtbaar ophangt in de PC-koepel.
9:30 uur PC kaatswedstrijd
Na de ceremoniële openingshandelingen beginnen de eerste twee partijen. De finale valt meestal rond de klok van 17:00 uur, afhankelijk van het wedstrijdverloop.
Uitroepen van de nieuwe PC koning.
Direct na de finale vindt eerst de prijsuitreiking plaats en roept vervolgens de voorzitter van de Permanente Commissie de nieuwe PC-koning uit. Hierna is de PC-dag afgelopen.

Lofdicht
Elk jaar wordt door de PC-dichter een lofdicht gemaakt voor de PC koning, dat wordt afgedrukt op de wedstrijdlijst van het daaropvolgende jaar. Dit koningsdicht beschrijft veelal de aard en heldendaden van de PC koning en zijn spel tijdens de gewonnen wedstrijd.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor de koning uit 1958:

Keningkeatser, jong fan jirren,
Eare brochten jo oan Rie,
Nea dochs kleau jo stjer yet heger,
In fiktoarje-dei it wie.

Nei in dei fan fûl krewearjen
Gie nei jo de earste priis.
Jou partûr wie ûnforalaenber,
Alleman joech jo belies

Nei de striid kaem de oerwinning,
Swiet foqr jo de útslag wie:
Yn'e krânse, mei de bal om
Teagenjo de jouns nei Rie.

Sa to keatsen, sa to winnen,
Moai, yn-moai, in mearke allyk,
As in klimaks yn it epos
Fan de keatsersromantyk.

As hjoed wer jou ballen fleane
Nei it perk, mei goed biroai,
Riester Jan, wol dan wer stribje,
It keatsen dat sil jimmer libje
Elts jier wer en altiid moai.

Franeker Van Loon.

Anoniem zei

Beste anonymous, de kaatskoning voor wie dit lofdicht werd geschreven was Jan Sytsma