maandag, maart 27, 2006

It ljipaai

Het eerste kievitsei van Friesland is gevonden. Joop Wijnja (60) uit Parrega raapte het ei vrijdag 24 maart rond vier uur 's middags in een weiland tussen Blauwhuis en Tjerkwerd.

De Ljouwerter Krante

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Blauhús: de dakkapel kin útrukke!

Anoniem zei

Das schoon zunne,

zoe net voor den Ronde der Rondes van Vlaanderen he. Schone traditiekes zijn dah, nie waar. Da is misschien een ideejke om met de Ronde ook te doen he, eierkes rapen.

Anoniem zei

Willen jullie echt van een ei genieten, dan moet je een struisvogelei nemen, daar blijf je van eten.

Anoniem zei

Liever een kievits- of kwartelei: klein maar fijn!

Anoniem zei

Beste anonymous, hier wat extremen:
De struisvogel legt het grootste ei ter wereld. Het is zo groot als de hand van een volwassene. Het ei weegt gemiddeld anderhalve kilo. Dat is 25 keer zo zwaar als een kippenei. Een struisvogel legt 70 tot 120 eieren per jaar. Hij doet er twee dagen over om er een te leggen.

Het kleinste ei wordt gelegd door de kolibrie. Het is net zo groot als de nagel van een pink. De kolibrie legt een ei van 0,5 gram. Dat is een kwart van zijn eigen gewicht.

Anoniem zei

Dank Doarmer,
een geweldig idee voor mijn nieuwe kaart..... gepocheerd Kolibrie-ei op een bedje van spinazie....

Anoniem zei

Nog wat vondsten:
TYTSJERK - Het eerste kievitsei van Tytsjerksteradiel is zondagmiddag 26 maart door Boele Sibma uit Ryptsjerk gevonden in een weiland bij Lytse Geast. Sibma vond het eitje om vijf voor half vier.
FRANEKER - De dertigjarige René Tolsma uit Franeker heeft dinsdagochtend 28 maart om half elf het eerste kievitsei van de gemeente Franekeradeel gevonden. Hij trof het eitje tussen het Hitzumer Binnenpad en het spoor.
SNEEK - Jappie Boersma (54) uit Sneek vond dinsdag 28 maart even na het middaguur het eerste kievitsei van Sneek. Hij vond het in een weiland bij de Oerdyk, aan de noordwestkant van de stad waar over twee jaar een begin wordt gemaakt met de aanleg van de wijk Harinxmaland.
WANSWERT - Renze Kingma (62) uit Burdaard heeft dinsdag 28 maart het eerste kievitsei van Ferwerderadiel gevonden. Hij raapte het ’s ochtends om half elf in de Lege Mêden onder Wânswert.
AUGUSTINUSGA - Henk Hoeksma (58) uit Harkema heeft dinsdagmorgen 28 maart om half acht het eerste kievitsei van Achtkarspelen gevonden aan It Oast in Augustinusga. Hoeksma is voorzitter van de Vogelwacht Augustinusga/Surhuizum.
SCHIERMONNIKOOG - Op Schiermonnikoog vond Jan Holwerda maandagmiddag 27 maart om half vijf het eerste kievitsei op het eiland. Het lag in een weiland van boer Hagen, vlakbij de zeedijk. Vorig jaar vond Holwerda ook het eerste ei, maar toen was rapen niet toegestaan.
BOLSWARD- Christiaan Noordhuis (37) en Wiebe Palstra (22) groeien uit tot de vaste eerste-kievitseivinders van Bolsward. Nadat ze zich vorig jaar al de rapste rapers toonden, waren ze ook maandag 27 maart hun concurrenten te vlug af. Het duo vond het kostbare kleinood rond half vier in het grasland van boerenmaatschap Abma nabij de Ugolaan.