donderdag, mei 25, 2006

Gisteravond Justerjûn

Gisteravond gekaart in het dorp J., een eiland in een groene zee, in de verte M., daarvoor schapen als witte scheepjes en rond mij het geluid van mijn jeugd : de wind .

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Allez Doarmer,

das schoon he, een avondje mej de kaarten. Ik neem aan da Gij niet aan het waarzeggen was, toch? Deed ge een potje Wiesten? Welk spelleke deed ge dan misschien?

Anoniem zei

Beste peerke, wat is dat "Wiesten"?
Doarmer kent alleen het Brabantse spreekwoord:
Gij en wij wiesten,
dat zij in den pot piesten.

vrije vertaling:
Als het kalf gedronken heeft,
valt het in de put.

Anoniem zei

Allez Doarmer,

das is spreektaal zunne. Bij Gullie zullen ze het daar wel Whist of zo noemen. wij zeggen lekker wiesten of wiezen. Maar ja,
in Brugge kaarten geeft dan weer wat anders he, zunne.

Anoniem zei

Wiezen:
Elke speler krijgt dertien kaarten. De deler deelt de kaarten uit in de richting van de klok. Eerst 4 kaarten, vervolgens weer 4 en ten slotte 5 kaarten. De deler krijgt als laatste kaarten en legt, bij het gewoon wiezen, de allerlaatste kaart omgedraaid op tafel. Dit is de troef. Bij het kleurenwiezen wordt er géén troef gedraaid. Na het delen wordt door middel van vragen en bieden bepaald welk spel er gespeeld zal worden en wat de troef zal zijn. Het hoogst geklasseerd spel wordt gespeeld. Het spel wordt steeds begonnen door de speler links van de deler, uitgezonder in het geval van "Troel", "Abondance" en "Solo".

(Wikipedia)