donderdag, juni 15, 2006

Het paralelle universum

Eind jaren 50 kwam de amerikaanse natuurkundige Hugh Everett met de zogenaamde Many World interpretatie van de quantummechanica. Volgens die theorie is de enige realistische interpretatie van de quantumtheorie dat paralelle universa bestaan die steeds veranderen als gevolg van quantummechanische gebeurtenissen. De theorie was goed doordacht maar werd niet erg serieus genomen. De quantummachanici waren niet zozeer bezig met verklaringen maar meer met voorspellingen. Toch raken steeds meer natuurkundigen er langzaam maar zeker van overtuigd dat de theorie niet zo vreemd is als die op het eerste gezicht lijkt.
Eén van de pleitbezorgers van de many worlds theorie is de Brit Dr. David Deutsch, 41 jaar, afgestudeerd in de natuurkunde, mathematica, de quantumveldtheorie, en astrofysica.Hij studeerde bij bekende namen als Bryce DeWitt, Archibald Wheeler en Roger Penrose. Deutsch was als kind al een zoeker naar verklaringen. Nu trekt hij die lijn door in al zijn bizarre consequenties. "De quantummechanica is uiterst succesvol in het doen van voorspellingen, in feite is er geen theorie die ooit zo succesvol is geweest", zo stelt Deutsch. "En als je de vergelijkingen van de quantumemchanica echt serieus wilt betrekken op de werkelijkheid dan kom je onvermijdelijk uit bij het feit dat er parallelle universa bestaan. Als ze uit de vergelijkingen naar voren komen moet je ze ook serieus nemen. Net als we gedaan hebben bij de atoomtheorie. Ook daar kwamen we uit op het krankzinnige idee dat elke kubieke centimeter water bestaat uit miljarden en miljarden atomen. Sommigen zagen dat als een metafysisch idee. Inmiddels hebben we ze zelf gemeten en gezien en weten we dat het de realiteit is."
Eindeloos veel parallelle universa die meer of minder op elkaar lijken. Universa waarin kopieën van onszelf rond lopen, kopieën die net iets anders zijn, onstaan door de (quantum)beslissingen die wij elk moment in ons leven maken. En ieder universum bestaat echt, in termen van materie en energie.
Het klinkt bizar en de vraag is waarom wij er als mens dan niets van merken. David Deutsch: "De interactie tussen de verschillende werelden is zeer zwak. Feitelijk kunnen alleen werelden die nauwelijks van elkaar verschillen - en dan moet je denken aan verschillen in de posities van een paar atomen met elkaar interfereren. Naarmate ze meer van elkaar verschillen wordt de interactie steeds moeilijker. Daarbij komt dat we als mens niet uitgerust zijn met zintuigen die dat kunnen waarnemen. Net als we niet uitgerust zijn met zintuigen om te voelen dat de aarde rond de zon draait. Alleen met behulp van zeer gevoelige instrumenten zijn we in staat de interactie waar te nemen. Om de vergelijking door te trekken. De beweging van de aarde kunnen we alleen waarnemen met een slinger van Foucault, zo kunnen we de interactie tussen parallelle universa waarnemen in Laser-interferentie exerimenten."
Van het internet

Geen opmerkingen: