dinsdag, juni 20, 2006

In lokkich ein

Korte inhoud van het libretto van de opera "Orpheus en Eurydice" van Gluck:
Samen met een groep vrienden rouwt Orpheus om de dood van zijn geliefde Eurydice. Al gauw vraagt hij zijn vrienden zich terug te trekken, waarna hij alleen zijn klaagzang voortzet. Hij vervloekt de wrede goden van de onderwereld, die hem zijn jonge bruid ontnomen hebben.
Amor verschijnt en vertelt dat de goden zo met Orpheus' lot begaan zijn dat zij hem toestemming verlenen in het dodenrijk af te dalen om Eurydice te halen. Voorwaarde is echter dat hij haar niet aankijkt zolang zij beiden niet in de bovenwereld zijn teruggekeerd en ook mag hij haar niet vertellen over dit gebod. Orpheus is zich ten volle bewust van deze moeilijke opdracht. Eurydice zal hem blindelings moeten gehoorzamen. Het zal zeer zwaar zijn voor hen beiden, maar hij is vastbesloten deze beproeving te ondergaan.
Een koor van Furiën en geesten probeert Orpheus de toegang tot de onderwereld te ontzeggen. Steeds laten ze een bars "Nee" horen. Uiteindelijk laten ze zich toch door het prachtige spel van Orpheus op zijn lier vermurwen. De poorten van de onderwereld gaan open.
Orpheus is inmiddels op de Elyseïsche velden aangekomen. Hij zingt van de schoonheid ervan, maar wacht ondertussen ongeduldig op Eurydice. Zodra de gelukzalige zielen haar naar hem toe hebben gebracht, voert hij haar haastig weg. Terwijl hij haar hand vasthoudt, loopt Orpheus voor Eurydice uit door een duister labyrint. Zij is blij verrast hem weer te zien, maar haar vreugde wordt getemperd door zijn zwijgende houding, die zij als liefdeloosheid ervaart. Omdat hij halsstarrig blijft zwijgen en haar zelfs niet aankijkt, wordt zij nog wanhopiger. Orpheus doet zijn uiterste best zich aan zijn gelofte aan de goden te houden, maar als hij beseft dat hij op het punt staat haar kwijt te raken, kijkt hij om. Eurydice valt levenloos voor hem neer. Door verdriet en wroeging overmand, besluit hij zichzelf ook van het leven te beroven.
Net op tijd verschijnt Amor weer op het toneel. Hij zegt dat Orpheus nu wel genoeg voor Eurydice heeft geleden: zij wordt opnieuw uit de dood gewekt en het gelukkige paar keert terug naar de bovenwereld.
van het internet

Geen opmerkingen: