donderdag, juli 27, 2006

Zomaar een driedeling

Kleifriezen zijn stug, zwijgzaam, gierig, degelijk, saai, taai, betrouwbaar. De Kleifriezen vertegenwoordigen de heerszuchtige wil van Friesland. De taalbeweging die de ene lagere school na de andere verovert en voor het Fries wint bestaat voornamelijk op de klei.
Woudfriezen zijn gezellig, praatziek, verkwistend, royaal, losbollig, boeiend, lichtzinnig en onbetrouwbaar. De Woudfriezen vertegenwoordigen de genotzuchtige creativiteit van Friesland.
Tussen Woudfriezen en Kleifriezen kan eigenlijk alleen maar onbegrip en onverzoenlijke twist heersen.
Friesland zou dan ook al lang ten onder zijn gegaan als er niet een derde groep was die de beste eigenschappen van Kleifriezen en Woudfriezen in zich verenigde: De Zuidwesthoekers. Terwijl de Kleifriezen hun geld telden en de Woudfriezen het probeerden te stelen, versloegen de Zuidwesthoekers de Hollandse invasielegers en brachten briljante kunstenaars voort als Gysbert Japix en Jopie Huisman en schaatsers als Postma en Ritsma.

Uit: Dat zijn nou typisch Friezen

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor alle duidelijkheid :Doarmer is een Wâldtsjer (=een Woudfries) en hij denkt dat de schrijver van het geciteerde boekje dat niet is.

Anoniem zei

Doarmer ik ken ook een 'Wâldtsjer' en die wil met mij in zee. Wat raad jij me aan: Beter toch wachten op een Kleifries of zo'n contaminatie-fries, de Zuidwest-hoeker?
Met wie kan ik het beste met deze warmte in zee?

Anoniem zei

Lieve Vera, Doarmer's advies is,niet wachten ,ga in zee met die Wâldtsjer.

Anoniem zei

Welke idioot schrijft dit over woudfriezen en bepaalt hier mee het karakter