donderdag, augustus 31, 2006

Het spel

“Zie je dat .......... Hij geeft toe dat hij de wet niet kent en tegelijkertijd beweert hij dat hij onschuldig is.”

Franz Kafka: Het Proces

De enige manier om een spel op te leggen waarbij zeker is dat men wint, is er voor te zorgen dat de ander het niet kent……. De wet wint het spel op voorwaarde dat de onderdanen het spel spelen. Haar strategie is dus hen tot spelen te dwingen. Om de onderdanen voor te bereiden op het genieten van hun rechten door zich aan de wet te onderwerpen, zijn er het gezin, de school, de gevangenissen en alle bijzondere kennis die daarmee verband houdt: pedagogie, morele en godsdienstige opvoeding, opvoeding tot burger, psychiatrie, criminologie enzovoort……. De methoden waarmee de wet haar onderdanen mobiliseert, zijn alledaagse methoden, men komt ze overal tegen. Het gaat erom ze tot spelen te dwingen, hoewel de organisator bij ieder beurt wint.

André Glucksmann: Les maîtres penseurs

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Weet doarmer zeker dat dit niet stamt uit het Handboek voor de Manager?

Anoniem zei

Glucksmann schrijft dit werk "de meesterdenkers" tegen lieden zoals Marx, die voor elk probleem in deze wereld wel een oplossing hebben. En u heeft gelijk dr.Oetker eigenlijk is het bedoeld voor de manager.

Anoniem zei

Ik dacht dat het om het spel ging en niet om de knikkers. Laat de manager maar winnen.
Of kan ik beter alleen nog maar aan de kant staan gapen?

Anoniem zei

Lieve Hermien, uiteindelijk gaat het om de knikkers, maar de manager wint altijd , als je zijn spel meespeelt, daarom moet je ook weigeren dat spel te spelen.Je moet je eigen spel spelen!!!!!

Anoniem zei

Dank je, zo wilde ik het zien!

Anoniem zei

Boartsje, Hermien, alles is een boartersplak.