zondag, augustus 27, 2006

Nog eens Friedrich Jitris Freark

De keerzijde van het christelijke medelijden met het lijden van de naaste is de diepgewortelde argwaan tegen alle vreugde van de naaste, zijn vreugde aan alles wat hij wil en kan.

Wij mogen nog zo veel deelneming gevoelen met een ongelukkige: in zijn tegenwoordigheid spelen wij altijd een beetje komedie, we zeggen veel niet, wat wij denken en hoe wij het denken, met de behoedzaamheid van een arts aan het bed van een ernstig zieke.

Van alle troostmiddelen doet troostbehoeftigen niets zo goed als de bewering dat er in hun geval geen troost mogelijk is. Daarin schuilt een dusdanige onderscheiding, dat zij hun hoofd weer oprichten.

En tenslotte: wanneer de mensheid niet aan hartstocht te gronde gaat, dan zal zij aan een zwakheid te gronde gaan: wat wil men liever?Dit is de hoofdvraag. Willen wij voor haar een einde in vuur en licht of in zand?

Friedrich Nietzsche: Morgenröte

11 opmerkingen:

Anoniem zei

28 augustus 1963: Martin Luther King sprak over zijn droom.

Anoniem zei

Wat uit liefde wordt gedaan, geschiedt altijd aan gene zijde van goed en kwaad. (nog eens Friedrich)

Anoniem zei

De dream: alle minsken, grien, pears en blau, rinne hân yn hân tegearre.

Anoniem zei

Zien wij iemand lijden, dan benutten wij gaarne de daardoor geboden gelegenheid bezit van hem te nemen; dit doet bijvoorbeeld de weldoener, de medelijdende mens:

Nietzsche: De vrolijke wetenschap

Anoniem zei

Als ik zo lees over de hartstocht vs de zwakte enerzijds het vuur en licht vs het zand anderzijds sluip bij mij weer de twijfel binnen of ik tzt 'beïerdigje' wil worden of ekremearje?

Anoniem zei

Doarmer wil "kremeard" worden en dan in een zandloper, zodat hij ook na zijn dood nog kan lopen en bovendien als eierwekker nuttig kan zijn. Hij blijft nu eenmaal een werkpaard, dat krijg je er niet uit.

Anoniem zei

Oh, dan wil ik ook 'kremeard' worden maar dan wil ik als zandloper wil in de warmte van het vuur in zo'n Fins hok hangen. Kun je dat van te voren vastleggen dat je later geen eieren meer wilt wekken?

Anoniem zei

Wat geweldig D.Iddit I did it! Na de 'kremaasje'hang ik als zandloper in zo'n Fins zweethok. En u kent de uitdrukking: een vrouwenhand en een werkpaardentand staan nooit stil. Dus ik kan u verzekeren u blijft lopen!

Anoniem zei

Waarom wil niemand in de stoomdouche van Doarmer hangen?

Anoniem zei

Omdat zo'n zandloper dan niet blijft lopen. U, Doarmer, werkt toch in het onderw.? en het onderw. is toch bijna van 9 to 5?!

Anoniem zei

Dr.iddit, u moet werken in het onderw. opvatten als een metafoor, maar u heeft gelijk het van-negen-tot-vijf-principe wordt wel steeds meer toegepast.