dinsdag, augustus 29, 2006

Paradigma

Stel dat Doarmer morgen tot de conclusie komt, dat het complete heelal omgeven is door een 3.64 meter hoog groen hek, dat één keer in de twee miljoen jaar compleet opnieuw in de verf gezet wordt en dat hij bovendien het aantal daarvoor benodigde bussen verf ( 1 liter) heeft berekend. Is dat dan een wilde, onzinnige speculatie? Misschien, maar wellicht ook is de tijd nog niet rijp om deze ontdekking te “hanteren” .
Volgens Thomas Kuhn (1922-1996) heeft elke periode zijn eigen “paradigma”, een samenhangend stelsel van modellen en theorieën ,die een denkkader vormen waarmee de “werkelijkheid” geanalyseerd wordt. Hij is van mening , dat er geen onafhankelijk en objectief onderzoek bestaat, omdat alleen die resultaten worden aanvaard, die overeenkomen met het in die periode heersende paradigma, de rest wordt als irrelevant terzijde geschoven. Gelukkig vindt er zo nu en dan een intellectuele revolutie plaats en wordt een bestaand paradigma omvergeworpen, er ontstaat een compleet nieuw wereldbeeld. Als voorbeeld noemt hij de theorie van Copernicus, die de opvatting van Ptolemaeus , dat de zon om de aarde draaide verving. Daardoor ontstond een nieuw paradigma, de kijk op de wereld is dan zo veranderd, dat je ze ook niet meer kunt vergelijken, het zijn ook psychologisch verschillende werelden. Het is onmogelijk de aard van de werkelijkheid te onderzoeken zonder van een paradigma uit te gaan, de wetenschap komt dus volgens Kuhn ook niet steeds dichter bij de waarheid.
Wie weet, dat in een volgend paradigma de hek-theorie wel het antwoord op vele vragen is.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Altijd al gedacht dat doarmer een hekker was...

Anoniem zei

De pastoor te H. kan een heel eind met Doarmer meedenken, maar koppig als hij is, blijft hij van mening dat het hek slechts 3.62 meter hoog is en blauw van kleur!Deze hek-polemiek vecht hij uit via het parochieblad

Anoniem zei

Allez allez,

ik kan de bevindingen van mijn eerwaarde collega alleen maar onderschrijven, zunne. Maar verder dient met niet te vergeten dat om de 3 km er altijd de gelegenheid is om het innerlijk van de mensch te versterken.

Anoniem zei

Eerwaarde pastoor te st., wij kunnen ons dus vinden in de opvatting, dat om het heelal een hek staat. De hoogte van het hek, de kleur en of om de 3 km een "drinkplaats" is, dat blijven punten van discussie, maar toch heb ik hetgevoel, dat er een nieuw paradigma ontstaat

Anoniem zei

Het hek is roze, een heerlijk kleurtje.

Anoniem zei

Het hek wordt pas roze, als men de drinkplaats bezocht heeft. Ik verwijs hierbij naar het artikel van Prof. van Harderen in "Modern Kosmologisch Denken", waarin hij dieper ingaat op de kleur van het hek. Ook de theoloog pater Aubimius komt vanuit een geheel andere invalshoek tot een soortgelijke conclusie.De pater pretendeert zelfs te weten welk biermerk in de drinkplaats geschonken wordt.