dinsdag, september 12, 2006

Kant noch wal

Volgens de opvatting van de filosoof Kant (1724-1804) komt onze kennis als volgt tot stand: wij nemen dingen waar in de wereld en ons verstand geeft vorm aan de waarneming, zonder dat laatste is alles vormloos en ook geldt het omgekeerde: zonder waarneming zijn de vormen leeg zijn.
Wij zien bijvoorbeeld tijd en ruimte, omdat ons verstand zo ”vormt”. “Zaken” zoals tijd en ruimte gaan vooraf aan de waarneming , wij kunnen eigenlijk niet anders denken, zij zijn a priori, zegt Kant. De waarnemingen echter zijn veranderlijk.
Ook spreekt Kant over de “oorzakelijkheid”. Het feit, dat wij de zwaartekracht als oorzaak van het vallen zien, komt omdat wij nu eenmaal denken in de trant van oorzaak en gevolg.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

U denkt, dat de wereld bestaat, maar dat is helemaal niet zo.U schept de wereld voortdurend, als u bijvoorbeeld een kamer binnenstapt, waarin zich mensen bevinden, dan denkt u natuurlijk, die mensen zaten er al, voordat ik binnenkwam, nee, u maakt ze op het moment van binnenkomst en op het moment, dat u vertrekt en de deur achter u sluit, zijn zij ook weg. Kortom: u bent hier helemaal alleen, in uw eigen droom

Anoniem zei

I had a dream.....

Anoniem zei

Beste Martin, wat is er heerlijker dan door je eigen droom te zwerven.