vrijdag, oktober 06, 2006

Het wordt stil in het voorgeborchte

Uit de krant:

VATICAAN - Paus Benedictus XVI zal later deze week een eeuwenoude katholieke traditie opzij schuiven en formeel het begrip 'voorgeborchte' afschaffen. De kerkvorst zou met die stap de zielen van miljoenen doodgeboren baby's willen redden, meldde de Britse krant The Times woensdag.
Volgens de rooms-katholieke traditie gingen de zielen van kinderen die voor of kort na de geboorte overleden zonder de doop te hebben ontvangen, niet direct naar de hemel, omdat ze niet door de doop van de erfzonde waren gereinigd. Ze gingen echter ook niet naar de hel, omdat ze geen kwaad hadden bedreven. Daarom waren katholieken ervan overtuigd dat ze naar het voorgeborchte of limbus gingen.
Benedictus was nooit overtuigd van het bestaan van de limbus. De toenmalige kardinaal Ratzinger verklaarde al in 1984 dat hij wel voelde voor afschaffing van de „hypothese”.
De paus schaft overigens alleen het voorgeborchte voor doodgeboren kinderen af. Het voorportaal van de hel voor mensen die leefden voordat Christus op aarde kwam, blijft volgens de katholieke kerk bestaan.
Uit bovenstaand artikel is Doarmer duidelijk geworden, dat het voorgeborchte "in afgeslankte vorm" een doorstart maakt. Als hij het goed begrepen heeft, bevinden zich daar straks alleen nog maar figuren als Plato en een aantal andere grootheden, met wie op zich niets mis was, maar die alleen de pech hadden, voor de komst van Christus op deze aarde geleefd te hebben. Zij zullen de onschuldige kinderzielen missen. Doarmer weet niet, wat hij ervan moet denken, daarvoor weet hij te weinig van het voorgeborchte. Hoe ziet dat eruit, wat doet men de hele dag, wat wordt er gegeten? Op zich bevindt zich daar natuurlijk wel een aantal interessante personen. Een dialoog met Plato himself is natuurlijk nooit weg.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik voer geen dialogen, ik schrijf enkel die van anderen op!

Anoniem zei

Plato,u doet uzelf tekort. Als Remy, niet meer omgeven door kinderzielen, hoeft u toch niet toe te geven dat u slechts een ordinaire verslaggever was.
Ik weet althans wel beter.

Anoniem zei

Doarmer heeft zich vergist met zijn uitspraak "onschuldige" kinderzielen, hij was de erfzonde helemaal vergeten!

Anoniem zei

Doarmer neemt aan, dat Socrates ook in het voorgeborchte zit