woensdag, oktober 04, 2006

Yn it oanbigjin skoep .........

De kerkvader Augustinus (354- 430) heeft zich ook met het begrip tijd beziggehouden. Men ging er vanuit, dat God tijdloos was, in God bestond geen vroeger of later, maar een eeuwig nu.Uiteraard had God de wereld geschapen, maar dan had je het probleem: Wat was er voor de schepping en waarom was de wereld niet eerder geschapen? Als God er voor de schepping al was, dan zou dat betekenen, dat hij “in de tijd” stond , de tijd zou in feite boven God staan. Het is duidelijk, dat zoiets niet acceptabel is. Augustinus lost dat elegant op: de vraag wat er voor de schepping was, is volgens hem onzinnig. Toen God alles schiep, schiep hij ook de tijd.( non in tempore sed cum tempore fixit Deus mundum ) Voor Augustinus is ook alleen het heden werkelijk. De herinnering is het heden van de voorbijgegane dingen. Het zou aardig geweest zijn als Augustinus een boek over de relativiteitstheorie gelezen zou hebben.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Dr.Oetker, wilt u het Latijn even controleren?

Anoniem zei

De kerkvaders doen hun best maar met hun Latijn. Interessanter is de uitleg van de joodse rabbi die wees op de vorm van de eerste letter van Genesis 1:1, de bet. Die is aan de rechterkant gesloten en daar alle afstammelingen van Abraham van rechts naar links lezen, stelde hij dat de Here Here met opzet dat hekje daar geplaatst had. Het doet er niet toe wat er vóór het begin was, maar wat er ín den beginne was!

Anoniem zei

zeno weet:"Er bestaat geen god"

Anoniem zei

Inmiddels heeft d.B. z'n herderstas verruild voor een aktentas.

Een en ander is veelzeggend!

Anoniem zei

Hi Zeno,

please explain!!!

42 is your Answer!!

Anoniem zei

42 =
In religie:

Het aantal mannen van Beth-azmaveth in de volkstelling van Israël bij de terugkeer van ballingschap. (Bijbel, Ezra 2:24)
Het aantal maanden dat het Beest heerst over de Aarde. (Bijbel, Openbaring 13:5)
Het aantal generaties van Abraham tot Jezus in het evangelie van Mattheüs. (Bijbel, Mattheüs 1:17)
Er zijn 42 principes van Ma'at.

42 = ook:

Het antwoord op de Ultieme Vraag van het Leven, het Universum en Alles, volgens Douglas Adams' boek The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. De populariteit van dit boek maakt dat dit getal op de meest rare plaatsen opduikt, zoals aan het begin van iedere TIFF-file. De officiële TIFF specificatie zegt hierover, "this value was chosen for its deep philosophical significance."
Het nummer van het Franse departement Loire.
De minimumleeftijd voor de verkiezing van een consul in de Romeinse Republiek.
Het aantal verschillende soorten kaas verzocht in Monty Python's Cheese Shop sketch.
Een vat olie is gelijk aan 42 gallons olie.
Wolven en honden (Canines) hebben 42 tanden.
Deel van de naam van:
42 BELOW, een wodka uit Nieuw-Zeeland.
Level 42, de naam van een band.
Het jaar A.D. 42, en 1942.

(wikipedia)

Anoniem zei

Doarmer heeft de discussie gevolgd en er is een nieuwe wereld voor hem opengegaan, die van het getal! Hij is meteen aan de slag gegaan.
42= 6 x 7
6 = 2 x 3
7 = 2 x 3 + 1
Die 3 is volkomen duidelijk. Dat is de Drie-Eenheid, maar wat Doarmer nu bezighoudt is dat + 1. Zou het misschien zo zijn wij eeuwenlang iets over het hoofd hebben gezien? Een mysterie of zo?