vrijdag, december 08, 2006

De aksje

De fruitmandactie is in volle gang. Op bovenstaande foto een enthousiaste medewerk(st)er van de pastoor te H., die vol trots een kist zelfgeplukte tomaten toont en dat allemaal voor Henk. Hartverwarmend!
Comité van aanbeveling:
pastoor te H.
de H.vader
Prof. Dr.P.T. Olmenbos
Dr. Oetker

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Zijn het wel zongerijpte tomaten?
Zieken en zwakken verdienen het aller- maar dan ook allerbeste!

Anoniem zei

Ach erme, het ons Henk de bene gjenome wegj over de snelwegj?

Anoniem zei

Was Doarmer maar ziek en zwak dan kreeg hij ook zongerijpte tomaten.

Anoniem zei

Wat diejen man nodig hej is gewoon nen goede Pint. Jupiler, Maes of anders een straffe Kriek Lambic, of....nen Duvel. Ja, datt bevelen we hem aan, nen Duvel. Nie te koud, zo een 11 graden, zunne.

Anoniem zei

Peerke, het spreekwoord zegt inderdaad: de duivel met beëlzebub uitdrijven . of zoiets, want Doarmer is natuurlijk een Fries en hij begrijpt het Nederlands soms niet zo goed.

Anoniem zei

Lieve mensen , heel hartelijk dank voor al het fruit, dat op dit moment vanuit het hele land H. binnenstroomt. Getuige te mogen zijn van zoveel christelijke naastenliefde beschouw ik als een voorrecht. Het is dat lichtpuntje in donkere dagen, dat mij weer te moed geeft om verder te gaan op mijn pad, om klaar te staan voor de ander, de ander in wie wij onszelf herkennen.

Anoniem zei

Hoewel het comite van aanbeveling mij gerust zou moeten stellen omtrent de fruitmandactie, is dit toch niet helemaal het geval. Naar verluidt gaat het hier immers om een ingebeelde zieke en wellicht erger.
Tomaten lijken in dit geval goed, mits ze nog enkele weken op een niet te koele plaats bewaard en op passende wijze aangeboden worden. Van een goede vriend, rector van het Ignatius van Loyolacollege vernam ik, dat op het E de zonde in verrukkende kleuren bloeit. Een onderzoek door de inquisitie naar de praktijken in dit ketternest lijkt me gewenst.
In dit onderzoek zal ook de ontheiliging van de inmiddels in een kloosterkliniek verblijvende bisschop Nicolaas betrokken moeten worden.
Dat Doarmer spreekt over duiveluitbanning bewijst dat hij inmiddels wandelt op het smalle pad der deugd.
Ook zijn zorgen over een eenvoudig kerstpakket treffen mij aangenaam. Hij lijkt ook zonder daartoe een gelofte afgelegd te hebben geneigd tot een leven in armoede.
Dat deze man temidden van zovele ketters het ware geloof toont is een teken van genade.

Anoniem zei

Doarmer is erg blij met de woorden van de pater s.j., omdat Doarmer daarin naar voren komt, zoals hij in de kern is, namelijk een eenvoudige godsvruchtige visboer, wiens arbeidzame leven slechts onderbroken wordt door zaken als het kerstpakket en het jaarlijkse dagje uit met alle werkers in de vishandel.Wat "het ketternest" betreft, ook daar behoudt Doarmer het ware geloof, hoewel hij soms wel eens denkt , dat het op de papenrots het P. voor hem wel een stuk gemakkelijker zou zijn.

Anoniem zei

Tuurlijk krijgde gij, Doarmer, zongerijpte tomaten uit ons tuin.

Anoniem zei

Mijn man heeft ook op het Loyala college gezeten. Daardoor ziet hij de verrukkende kleuren van mijn werkkring niet meer. Dus maakt u zich geen zorgen zeer eerwaarde pater Pierre van Bree.

Anoniem zei

Nu ik u toch'ontmoet' Pater Pierre voor U een vraag. Onze Pastoor te H. doopte laatst ons kleinkind, Nynke, niet met water maar met melk. Mag dat?

Anoniem zei

Jah, zongerijpte tomaten zijn lekker, vooral zonder schil. Dat heeft Doarmer vandaag geleerd tijdens een mbzag.

Anoniem zei

Lieve buurvrouw,Doarmer wil u als stadsmens graag uitleggen, dat de vloeistof, die wij tegenwoordig melk noemen grotendeels uit water bestaat. De volle melk , zoals die uit de koe komt, heeft daar weinig meer mee te maken. Vandaar dat de overtreding van de pastoor te H. agrarisch bekeken slechts klein is. Hoe dat theologisch zit, moet de pater s.j. maar uitleggen.

Anoniem zei

Bij het krieken der dagen bezocht ik het ketternest E. Zwaveldampen walmden mij reeds van verre tegemoet. Mij tussen de heidenen doorworstelend bereikte ik eindelijk een soort dormitorium, waar allerhande wulps wiegende vrouwen zich kirrend voorbereidden op hun lessen. Aan een soort toog ontwaarde ik dr. Oetker en Doarmer, heren die zich blijkens hun ruim bemeten tonsuur losmaakten van hun heidense omgeving. De arme Doarmer bleek zich nu ook al zorgen te maken over de nieuwjaarstoespraak. "Kop op, Doarmer, er is nog goede hoop," sprak dr. Oetker, "desnoods doen wij het zamen!" Enkele omstanders knikten enthousiast en krabden zich reeds op het hoofd.
Gelukkig ontmoette ik hier ook het meisje van de fruitmand. Recentelijk heb ik haar gedoopt, weliswaar met melk, aangezien gewijd water hier uiteraard niet voorhanden was, maar omdat het hier om een boerendochter gaat is dit alleszins te billijken.
Doarmer, wiens kennis van het buitengebied geen grenzen kent, merkte geruststellend op, dat melk tegenwoordig grotendeels uit water bestaat. Dat op deze doop de zegen rust, moge blijken uit het feit, dat de kakelverse dopeling terstond begreep, waarin haar christenplicht lag: zij begon aanstonds een fruitmand met wellustig glanzende, zongerijpte tomaten te vullen en bracht die de zieltogende ( daar ga ik maar even vanuit)Henk, die kort daarop als Lazarus van zijn sterfbed
herrees. Voorwaar, een wonder.
Wel zorgelijk is, dat dit fruitmeisje zich niet van de essentie des levens bewust is. Haar vraag of Henk ad interim is, getuigt van een ketters sprankje bijgeloof, zoals wij dat wel vaker aantreffen bij bekeerlingen. Immers, zijn wij niet allen ad interim in dit ondermaanse?
Voor al uw geestelijke noden in dit aardse tranendal heeft als altijd een luisterend oor, uw eigen
pater Pierre de Bree s.j.

Anoniem zei

De huisvrouw te H beweert, dat haar man ook(!) op het Loyalacollege gezeten heeft.
Verwart zij dit college met het Ignatius van Loyolacollege? Het De Loyolacollege is getrouw aan de Moederkerk. Waaraan is het Loyalacollege getrouw? Dit blijft in het vage en doet het ergste vermoeden! Geen zorgen????
Hier lig ik nachten van wakker. Op hope van een spoedige bekering groet u,
uw pater Pierre de Bree s.j.