dinsdag, januari 30, 2007

In nije meldij Een nieuwe melodie

Het is een vergissing te denken dat in een leven de beslissende momenten waarop de vertrouwde richting voor altijd verandert, vol luide en felle dramatiek moeten zijn en gepaard gaan aan hevige gemoedsaandoeningen. Dat is een kitscherig sprookje waarmee dronken journalisten, op aandacht beluste filmregisseurs en schrijvers in wier hoofd het eruitziet als in een roddelblaadje , de wereld hebben opgescheept. De waarheid is, dat de dramatiek van een het hele leven bepalende ervaring er vaak een is van een ongelooflijk milde soort. Die heeft zo weinig gemeen met een knal, een steekvlam en een vulkaanuitbarsting, dat de ervaring meestal niet wordt geregistreerd op het moment waarop zij wordt ondergaan. Als een ervaring haar revolutionaire gevolgen ontplooit en ertoe aanzet dat een leven in een geheel nieuw licht wordt gedompeld en een totaal nieuwe melodie krijgt, dan doet zij dat geruisloos, en in die schitterende geruisloosheid ligt haar bijzondere adel.

Uit: Nachttrein naar Lissabon

5 opmerkingen:

Anoniem zei

VERGILIUS: Ervaring legt het af tegen het noodlot.

JOHAN CRUIJFF: Ervaring. Dat heb je of dat heb je niet.

Anoniem zei

De hoofpersoon in dit boek is een onderw.figuur die midden in een les het lokaal verlaat en de nachttrein naar L. neemt. Ook Doarmer wil zijn viskraam wel eens in de steek laten, hij droomt dan van het verre Gelderland, waar het heel mooi moet zijn en de zon altijd schijnt en zo en als hij daaraan denkt, pinkt hij een traantje weg.

doarmer zei

Dr.Oetker, die van Cruijff is ook heel sterk.

Anoniem zei

Vaak heb iets in het leven waarschijnlijk een noodzaak.
Trouwens, toeval is logisch.

Anoniem zei

Dr.Oetker, wat is toeval? Als ik een bal uit mijn handen laat vallen, dan valt hij steeds op de grond, maar misschien is dat wel toeval.Het is in elk geval logisch