zondag, februari 18, 2007

It baarnende fjoer Het brandende vuur

Dat is eigen aan ons vier, dat het alles vernielt; maer het helsch vier en vernielt niet; soodaenig dat de lichaemen der verdoemde in dit alderschroomelijckste vier sullen blyven ongeschent; sy sullen eeuwig branden en niet verbranden, allen oogenblick sullen sy duysent dooden sterven, en niet een, jae niet een hair en salder op hun hooft vergaen, soo sal Godt door sijn opperste Almogentheyt hun in het leven bewaeren, op dat sy soo lange als Godt sal Godt zyn, eeuwige brandtstocken van het vier souden wesen.

Citaat uit Hemel, Hel en Vagevuur

Het is duidelijk, dat het “helse vuur” ( het helsch vier) andere fysische eigenschappen heeft dan het aardse vuur, het brandt en pijnigt, maar verbrandt de verdoemde niet! Deze zou dat wel willen, dan was hij ervan af, maar de pijniging moet eeuwig duren. Er werd zelfs een verklaring gegeven, waarom het helse vuur eeuwig en onverminderd kon branden.
Want syn voedsel sal wesen den boosen wille der verdoemde, die sy in der eeuwigheydt niet en sullen wederroepen ende hunne sonden, voor welcke sy noyt en sullen voldaen hebben. Overigens heerste er volgens de toenmalige opvattingen in de hel ook duisternis, ondanks al dat vuur. Doarmer vraagt zich af, of je in dit verband nog wel van “vuur” kunt spreken, gezien de totaal andere natuurkundige eigenschappen.

3 opmerkingen:

Erik zei

Wat een afschuwelijke tekst. Toch geloof ik dat ze symbolisch is voor de vreselijke belevingen die mensen hier tijdens hun leven al kunnen ondergaan. Stemt tot nadenken.

Anoniem zei

Feuerbach heeft hierover ook interessante dingen gezegd.

Anoniem zei

Wat een prachtig en hartverwarmend sermoen. In weerwil van het feit dat deze tekst enigszins gedateerd oogt, is hij qua inhoud hoogst modern en actueel. Bovendien verheugt hij de harten der rechtschapenen. Immers, uit eigen ervaring heb ik tijdens mijn hellevaart de verwoestende uitwerking van het vuur op de zielen der zondaars mogen aanschouwen, evenals de martelende doch het lichaam intact latende verzenging. Dat het vuur hoog blijft oplaaien komt inderdaad doordat de boosaardigheid der zondige zielen de vlammen tot in der eeuwigheid voedt. Gode zij lof, er mag dan geen aardse gerechtigheid bestaan, in het hiernamaals wordt de ware zondaar het vuur na aan de schenen gelegd.
Moge de rechtschapene de hemelse zaligheid deelachtig worden. Dit wenst u u aller herder,

pater Pierre de Bree s.j.