vrijdag, februari 02, 2007

Weagen Golven

Niets, ook het heelal niet, bestaat als het niet wordt waargenomen. Derhalve zou een heelal zonder waarnemers onmogelijk zijn.

De consequentie hiervan is dat de hele wereld, ja, het hele universum, hoogstens als een golffunctie heeft kunnen bestaan, totdat er bewustzijn verscheen dat deze golffunctie ineen heeft doen storten tot een (“onze”) concrete werkelijkheid. Aangezien dit ook Wheelers interpretatie van de kwantummechanica is, kan hij over het ontstaan van de wereld zeggen dat de fysieke werkelijkheid daarvan alleen maar door observaties kon worden verwerkelijkt.
Maar waar komen deze observaties vandaan? Of, als men ervan uitgaat dat een observatie altijd een observator veronderstelt: wie observeert er ? Volgens Wheeler heeft de potentiële fysieke wereld observatoren doen ontstaan die verantwoordelijk zijn voor het concretiseren van die wereld met inbegrip van haar natuurkundige wetten. Met andere woorden, volgens Wheeler is het universum ontstaan met de oerknal waarna het zich langs de ons bekende paden heeft ontwikkeld. Deze ontwikkeling hield in dat er zich leven op aarde ontwikkelde. Die hele ontwikkeling vond echter plaats in de vorm van golffuncties: de fysieke werkelijkheid ontstond pas op het moment dat er een vorm van leven ontstond die het universum kon observeren. Deze opvatting is een uitwerking van wat ook wel “ het sterk antropisch principe “(1) wordt genoemd.

I.Maso

(1) anthropos= mens . Men heeft ook “het zwak antropisch principe”.

Geen opmerkingen: