woensdag, april 18, 2007

Warskôgje Waarschuwen

Wat willen ze eigenlijk? De rechtvaardigheid, de liefde, de wijsheid, de superioriteit op zijn minst spelen – dat is de ambitie van deze “laagsten”, deze zieken! En hoe handig maakt die ambitie hen! Vooral de valsemuntershandigheid waarmee hier het stempel van de deugd en zelfs de klinkklank, de gulden klank van de deugd wordt nagebootst, is bewonderenswaardig. Ze hebben de deugd nu helemaal voor zichzelf alleen in pacht, deze zwakke, hopeloos zieke mensen, dat staat vast: “alleen wij zijn de goeden, de rechtvaardigen, “ zeggen ze, “alleen wij zijn de homines bonae voluntatis.” Ze lopen tussen ons rond als vleesgeworden verwijten en waarschuwingen aan ons adres, - alsof gezondheid, welgeslaagdheid, kracht, trots, machtsgevoel op zichzelf al verdorven dingen zijn, waarvoor men eens zal moeten boeten, bitter boeten: o, hoezeer zijn ze daartoe bereid anderen te laten boeten, hoezeer smachten ze ernaar beul te zijn. Onder hen is er een overvloed aan wraakzuchtigen, als rechter verkleed, die voortdurend de mond vol hebben van het woord “rechtvaardigheid” als van een giftig speeksel, altijd met een spits mondje, altijd klaar om op alles te spugen wat niet ontevreden uit zijn ogen kijkt en met goede moed zijns weegs gaat….. Het is de species van de morele onanisten en zelfbevredigers.

Fr.Nietzsche: Zur Genealogie der Moral
Nietzsche wordt niet voor niets "de filosoof met de hamer" genoemd.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Corporate governance is volgens Prof Appel van de Universiteit te Harderwijk "deugdelijk en eerlijk bestuur". Vandaag de gehele dag mochten de genodigden, studenten en ondernemers spreken over deze definitie. Aan het eind sloot de heer K.A.R. Tel, ook niet meer de jongste, de dag onder genot van een biertje af met de woorden: "Wij, onze generatie, hebben veel fouten gemaakt: atoombom, aarde-opwarming,; we raken aan de grenzen van de groei. Maar jullie studenten hebben de toekomst en doen het vast veel beter dan wij. Kunnen ook niet anders meer.
Met de tools in hun handen -corporate governance en een boek van de oude generatie over hoe zal 2020 eruit zien liepen alle studenten in eufoor naar buiten waar ze gegrepen werden door de Hoge Snelheids Trein, die die dag voor het eerst reed.
De verkeersregelaar was in geen velden og wegen te bekennen.
's Avonds kwam Prof. K.Tel thuis en hoorde van zijn vrouw dat ze samen met hem voor 32 miljoen een reisje had geboekt. "We blijven net zo lang weg tot het op is."
Hij nestelde zich tevreden naast haar op de bank en dacht:
"Als geen ander weet zij wat corporate governance is."

Anoniem zei

Beste Pruijm, Doarmer had ook graag aan de universiteit van Harderwijk gestudeerd, zodat hij hij veel dingen had geleerd en zo, maar hij heeft vroeger nooit een kans gehad om te leren en toen hij 14 was, moest hij al verkeer regelen in het buitengebied.