donderdag, april 19, 2007

Tink oan it ploaitsjen fan'e dei

memento mori (Gedenk te sterven)

Je erop bezinnen wat je werkelijk wilt. Het bewustzijn van de beperkte, eindige tijd als bron van energie om je te verzetten tegen je eigen gewoontes en verwachtingen, maar vooral tegen de verwachtingen en bedreigingen van de anderen. Dus als iets dat de toekomst opent en niet afsluit. Zo gezien is het memento een gevaar voor de machtigen, de onderdrukkers, die het zo weten in te richten dat de onderdrukten geen gehoor meer vinden voor hun verlangens, zelfs niet bij zichzelf……….
Verkwist je tijd niet, doe er iets mee dat loont. Maar wat kan dat zijn, iets dat loont? Eindelijk ertoe overgaan langgekoesterde verlangens te verwerkelijken. Een einde maken aan de misvatting dat je daar later nog genoeg tijd voor zult hebben. Het memento als instrument tegen de gemakzucht , zelfbedrog en tegen de angst die met de noodzakelijke verandering is verbonden.

Uit: De nachttrein naar Lissabon

Memento mori, gedenk te sterven, lijkt op het eerste gezicht tegenover “carpe diem”, pluk de dag, te staan. Als men het echter losmaakt van het religieuze, dan hoeft deze tegenstelling er niet te zijn. Doarmer leest o.a. in dit boek het probleem, dat zou het leven eeuwig zijn, in feite niets waarde heeft, alles kun je later ook nog wel doen, maar omgekeerd, als het leven kort en eindig is, dan worden de dingen ook betrekkelijk

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Oersetting titel: Denk aan het plukken van de dag

Anoniem zei

Vandaag plukte ik de dag en zag aan het eind 4 p's in de vaas
p planet
p people
p profit
p pheuma
en ik wist dat er een morgen komt

maar ook ik zag ook 4 t's
t tolerance
t talent
t technology
t trust
en ik ging gelukkig slapen

Anoniem zei

Brrr. Het lijkt de marketing-mix wel.

Anoniem zei

Dr. Oetker, het ís de marketing-mix.
Voor innovatief en duurzaam produceren.
Ook u zult daar binnenkort in uw onderneming in een persoonlijk ontwikkelingsplan gesprek mee geconfronteerd worden ondanks uw "brrr" koudwatervrees.
Dus maakt uw borst maar nat....

Anoniem zei

Beste g.,als verkeersregelaar kent Doarmer alleen het persoonlijk overlevingsplan, wat inhoudt dat hij altijd een wapen bij zich heeft, als hij het verkeer regelt.