dinsdag, mei 22, 2007

Ferleagenje Verloochenen

Wa’t himsels weismyt, wurdt fan in oar net opkrigen.

Wat kan iemand die ongelukkig is omdat hij in zichzelf opgesloten zit, daaraan doen?Zolang hij blijft denken over de oorzaken van zijn ongeluk, blijft hij egocentrisch en weet hij niet uit de vicieuze cirkel te stappen….. Als zijn probleem bijvoorbeeld te wijten is aan een al dan niet bewust zondebesef, kan hij om te beginnen zijn bewustzijn ervan overtuigen dat hij geen reden heeft zich zondig te voelen…… Als hij erin slaagt het zondebesef te verjagen, zullen echt objectieve interessen er waarschijnlijk spontaan voor in de plaats komen…. Als zijn probleem angst is, kan hij oefeningen doen die hem moed geven. Dapperheid wordt sinds mensenheugenis erkend als een belangrijke deugd…… Het gelukkige leven is tot op zekere hoogte hetzelfde als het goede leven. Professionele moralisten hebben te veel waarde gehecht aan zelfverloochening en daarmee hebben ze het accent verkeerd gelegd. Door bewuste zelfverloochening raakt de mens in zichzelf verdiept en wordt hij zich levendig bewust van wat hij heeft opgeofferd; daardoor schiet de zelfverloochening vaak haar directe doel voorbij en bijna altijd haar uiteindelijke doel. Er bestaat geen noodzaak tot zelfverloochening, maar wel tot de extern gerichte interesse……Zo iemand voelt zich een bewoner van het universum, die met volle teugen geniet van het schouwspel en de vreugden die het hem biedt.

Bertrand Russell

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Vanavond op de cursus kunstgeschiedenis voelde ik me " een bewoner van het universum, die met volle teugen geniet van het schouwspel en de vreugden die het hem biedt". De liefde voor het leven stroomde als bloed door mijn lijf en raakte me diep.Zo iemand voelt zich een bewoner van het universum, die met volle teugen geniet van het schouwspel en de vreugden die het hem biedt.

Anoniem zei

Beste cursist, Doarmer heeft ook connecties in de wereld van de kunstgeschiedenis. Hij kent zelfs iemand die op de knopjes mag drukken bij de diavoorstellingen, voor de rest heeft Doarmer als eenvoudige visboer en verkeersregelaar natuurlijk geen verstand van kunst.