zondag, september 16, 2007

Jou my mar in bierke Geef mij maar een biertje

Uiteindelijk werden de Friezen dan toch bekeerd tot het christendom, maar erg diep zat het allemaal niet en men bleef sceptisch t.o.v. bepaalde dingen. Hieronder een klacht uit de 11de eeuw.

De Friezen, die aan de waterzijde huizen, hadden namelijk de gewoonte dat nauwelijks iemand met Pasen de communie ontving. Omdat de priester in een of ander dorp in genoemd bisdom zijn christenvolk met hemelse spijs wilde sterken, liet hij niet af de gelovigen op het hart te drukken, dat zij moesten komen om het sacrament van het hemelse leven te ontvangen. Toen zij echter, zoals gewoonlijk, weinig aanstalten daartoe maakten, deinsde één, de belangrijkste van allen, er niet voor terug, gedreven door duivelse inblazingen, om het Christus-mysterie te vervloeken met de opmerking dat hij nog liever een beker vol bier had, dan het maal van de hemelse tafel.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Allez zeg,

ik mag die stoere Friezen wel, zunne. Een goe pinteke gaat er altijd in...maar met un stukske (hemels) brood en wat kaas is het ook niet mis, zunne...

Anoniem zei

Lekker, Peerke, hemelse gatenkaas