maandag, september 24, 2007

Oertsjûge Overtuigd

Sommige waarheden zijn zo voor de hand liggend en vanzelfsprekend voor de geest, dat men alleen zijn ogen hoeft te openen om ze te zien. De volgende belangrijke waarheid beschouw ik als zo één: dat het hele hemelse koor en al wat op aarde is, kortom alle lichamen die het machtige geraamte van de wereld vormen, geen enkel bestaan hebben buiten de geest; dat hun zijn hetzelfde is als waargenomen of gekend worden; dat zij dientengevolge, zolang zij niet werkelijk door mij worden waargenomen, of niet in mijn geest bestaan of in die van enig ander geschapen geestelijk wezen, of helemaal niet bestaan of anders in de geest van een of ander eeuwig geestelijk wezen, daar het volkomen onbegrijpelijk is en alle onzinnigheid van de abstractie in zich heeft, wanneer we aan een enkel deel ervan een bestaan onafhankelijk van een geestelijk wezen toekennen. Om hiervan overtuigd te raken, hoeft de lezer alleen maar na te denken en te proberen in zijn eigen gedachten het zijn van een waarneembaar ding te scheiden van het waargenomen worden ervan.

Berkeley (1685- 1753) over “ zijn is waargenomen worden”, eigenlijk een prachtige vorm van idealistische filosofie. Interessant is ook de zin “ of helemaal niet bestaan of anders in de geest van een of ander eeuwig geestelijk wezen”. De anglicaanse bisschop Berkeley bedoelt hiermee natuurlijk Hem, en aangezien Hij eeuwig is en eeuwig en overal waarneemt komt het toch nog goed en bestaat alles. Stel, dat Hij niet zou bestaan, dan hebben we een probleem.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Vraag van M.:Bestaat de Nederlander als hij niet wordt waargenomen?

Antwoord: Nee, dit in tegenstelling tot de Vries, die bestaat wel, want hij is gisteren nog door verschillende mensen gezien.

Anoniem zei

De hamvraag is natuurlijk: moet je de x-factor bezitten om waargenomen te worden. Zonder lijk je tegenwoordig niet te bestaan.

Anoniem zei

I have the X-factor, 42,
so
I excist!!

Anoniem zei

Dus God gij hebt de x-factor, de synergie tussen je ontwikkelde kwaliteiten, of beter, de juiste manier van je kwaliteiten aanspreken en samen laten werken?

Anoniem zei

Doarmer heeft een zwart overhemd met orchideeënmotief besteld en ook een gangkleurig pak. Als hij dat straks draagt dan wordt hij niet meer waargenomen en bestaat hij ook niet meer.

Anoniem zei

Allez,

maar Doarmer, gaj hebt toch zekers den X-factor, zunne. En luste gij niet ook graag een pinteke.
Dus gaj bestaat, he.

"Je bois donc je suis"

En dat zwarte is schoon zunne, zekers en vast, alleen die bloemekes erop....mmmh