zondag, januari 20, 2008

Jidju Jarig




4 opmerkingen:

Anoniem zei

Vanuit mijn schuilplaats ergens in de Rimboe van waar ik niej weet waor heeft Peerke toch nen kans gezien om nen Ordinateur te zoeken en een briefke te maken voor z'n vriend Doarmer. Amai zunne, van Harte en zoe. In gedachten neem ik der eene op U, of misschien wel 2, zekers en vast. Maar noe is het oppassen voor den vijand die me zoekt.
Maor, Peerke leeft nog en is niej in den stoofpot gedaan. Groet den Pater en Dr. Oetker en de econome en de anderen maor.

Anoniem zei

Dr. Oetker bezocht hedenmiddag samen met Frau Dr. het nederige onderkomen van Doarmer, teneinde feestelijk de jidju te vieren van deze visboer bij voorkeur, verkeersregelaar uit noodzaak. Hij heeft de harmonieuze samenspraak met Peerke node gemist. Ook de pater en buurman lieten verstek gaan. Een buitenlandse missie, zo begreep hij. De versnaperingen smaakten er niet minder om.

Anoniem zei

Dr.Oetker, buurman is nog even verschenen om verslag te doen van zijn zeer geslaagde buitenlandse missie. Via sms heeft de pater meegedeeld, dat hij tijdens de missie vele heidenen tot het ware geloof heeft kunnen bekeren, zij het dat hierbij af en toe "gepast geweld" noodzakelijk was, maar wat stelt dit voor als het om het eeuwige zieleheil gaat. Peerke heeft vanuit zijn schuilplaats laten weten, dat het niet bij twee gebleven is, wat op zich ook een teken is, dat hij het er ondanks de moeilijke omstandigheden niet bij laat zitten.

Anoniem zei

Gelukkig leeft Peerke nog, maar voor hoe lang! De tijd dringt.
De onderhandelingen ten huize van de eenvoudige Friese visser Doarmer zijn tenslotte toch doorgegaan, maar, zoals te verwachten viel, op niets uitgelopen. Dr. Oetker en de engel D. bekommerden zich niet om het lot van de arme Peerke en stortten zich bij binnenkomst meteen op de versnaperingen. Vooral toen Doarmer zich door een list van de kolonel af liet leiden was het hek van de dam.
D. is inmiddels gestraft voor haar snoeplust en heeft een uur hardgelopen, zodat haar zuivere engelenstatus weer hersteld is. Voor Dr. Oetker dreigt een zwaarder punissement!!!
Ook de komst van de zangeres Samantha heeft, hoe lieftallig zij ook is, niets kunnen veranderen aan de treurige uitkomst van de onderhandelingen met de barbaren van het Tjeukemeer.
Een veldtocht om deze barbaren te tuchtigen lijkt onafwendbaar.
Teneinde zich te verzekeren van de steun van de stammen in het zuiden, heeft uw pater de afgelopen dagen het volk der Parisii bezocht. Ik mag wel zeggen "zwaar bezocht" waar het gaat om de niet te bekeren heidenen onder hen. Een groot aantal heidense Parisii liet zich echter wel bekeren, zodat uw pater zijn target van in totaal 20819 bekeringen gaat halen. Boze tongen beweren, dat er veel geweld gebruikt is, maar dat is relatief: wel geef ik toe, dat soms enige zachte aandrang nodig was, maar er staat ook veel op het spel.
Als dank voor hun bekering wijdden de Parisii uw pater in in hun communicatiesysteem, dat verloopt via een primitief gefriemel op de knopjes van een klein doosje. Erg onhandig, maar ze bedoelden het goed.
Ter afsluiting van dit vreugdevolle bezoek heeft uw pater de H.mis opgedragen in de bomvolle kerk der Parisii op de bult.
Bij thuiskomst wachtte hem een warm onthaal: zijn dekentje uit het kerstpakket was bezorgd en daarbij ook nog enige kaarsen. Deze branden uiteraard nog steeds en de vlammen zullen blijven flakkeren als symbool van de hoop op een behouden terugkomst van Peerke.