dinsdag, maart 04, 2008

Dûm Agressief

Doarmer realiseerde zich vandaag, dat hij niet goed met agressie kan omgaan. Eigenlijk zou hij hiervoor een cursus moeten volgen, maar daartoe krijgt hij niet de mogelijkheid. Soms heeft hij zelfs het idee, dat hij bewust dom wordt gehouden. Andere mensen volgen cursus na cursus, groeien, worden “rijker”, maar niet Doarmer, hij staat altijd langs de zijlijn van het cursusveld.Er blijft hem dus niets anders over dan zelf maar aan de slag te gaan, te onderzoeken hoe deze deficiëntie , dit” brekme “, bij hem is ontstaan. Eerst is hij gaan spitten in de bodem van zijn "zijn", de Friese cultuur. Wat zegt bijvoorbeeld het boek “Dat zijn nou typisch Friezen” over agressie?

De Nederlandse auteur Willem Frederik Hermans schrijft in één van zijn bestsellers iets als: “ iemand riep, laten we hem een pak slaag geven: en dat was natuurlijk een Fries”. Het lijkt wel of Friezen niet de moderne scheiding maken tussen lichamelijke en geestelijke agressie, zodat het één makkelijk tot het ander kan leiden. Kinderen die stout zijn krijgen gewoon een draai om de oren, of als ze heel stout zijn, een pak slaag.

Toen Doarmer dit las, besefte hij, dat hij nog een lange weg te gaan had.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Betrekkelijk nieuw in dezen is het aantrekken van een agressiemanager. Op maat van de organisatie kan een aanbod uitgewerkt worden uitgaande van individuele coaching of supervisie tot meerdaagse trainingen voor het hele team. De nadruk ligt veel meer op het ontwikkelen van inzicht, zelfbewustzijn en houding dan op het concreet trainen van vaardigheden. De trainingen rond agressie zijn ondermeer gebaseerd op:
•het model dat ontwikkeld is door het weerbaarheidscentrum (soorten agressie, uitingsvormen, actieplan, interventiestrategieën, beheersen van eigen emoties, fysiologie van agressie…)
•de Rots en Water training zoals ontwikkeld door Freek Ykema (www.rotsenwater.nl), een weerbaarheidsprogramma dat zich bedient van een psychofysieke didactiek
•oefeningen uit emotioneel lichaamswerk, bioenergetica en gestalt
•inzichten uit systeem en communicatietheorie

Anoniem zei

Alle MANNEN erkenden vanmiddag op de cursus "Omgaan met agressie" alleen de lichamelijke agressie als probleem;
deze avond lees ik op de weblog: FRIEZEN kunnen niet de moderne scheiding maken tussen lichamelijke en geestelijke agressie en slaan er makkelijk op los;
Mag ik hieruit concluderen dat FRIEZEN een MAN'LIJK volkje zijn?

Anoniem zei

Doarmer krijgt nu wel allemaal moeilijke problemen voorgeschoteld. Willen dr.Oetker en it famke er wel rekening mee houden, dat hij geen cursus heeft gehad!