maandag, maart 17, 2008

In nuete hin Een brave Hendrik

Of je nu defensief of offensief het gevecht aangaat, jij wilt de hele tijd bepalen hoe het spel wordt gespeeld . En omdat de ander dat ook wil, ook hij wil de situatie definiëren, het tempo bepalen, jou op zijn daden laten reageren, krijg je al snel een gevecht erbij: wie heeft er het initiatief?
Je mag dit niet verwarren met “pro-actief gedrag”, een term die in de managementliteratuur gebruikt wordt om de ondernemingszin en de aanpakkende bereidheid van brave Hendrikken aan te duiden. Nee, bij de rat ligt “initiatiefbereidheid” een stuk subtieler.
Je zult vaak meemaken dat je niets doet, dat je op de achtergrond blijft om de strijd aan te zien en te laten verlopen. De reden dat je niets doet is omdat deze tactiek in al je overwegingen de beste bleek. Soms zul je doortastend in actie moeten komen om de strijd een wending te laten nemen omdat de sterren nu gunstig aan de hemel staan, omdat het ijs zo dik is dat je erop kunt schaatsen. En wanneer je het initiatief dreigt kwijt te raken, dan zal de “ listige” in je moeten opstaan om de regie weer in handen te krijgen.

J.Schrijvers: Hoe word ik een rat?

Geen opmerkingen: