zondag, maart 16, 2008

Oer rotten en eangje Over ratten en bang zijn

Wie rat wil zijn moet durven. Een beetje lef kan geen kwaad. Sommige mensen ontbreekt het daar aan. Zij vrezen de schadelijke gevolgen wanneer het misloopt en lopen daardoor ook hun successen mis.
Eerder heb ik over angsten geschreven, de ondergangsangsten, de faalangsten en de afwijzingsangsten. In je gevechten zul je regelmatig deze angsten tegenkomen en ze zullen zich met verschillende gezichten aan je tonen: als twijfel (doe ik het wel goed?), als futloosheid (waarom zou ik?), als precisiedwang( heb ik alle details onder controle?), als ethiek (mag het wel?) als…. De angst is het duizendkoppige dier, dat als het beste ruikt wanneer je hem als voedsel kunt dienen.
Je bent laf wanneer je vooral de gevolgen voor jezelf het meest vreest. De strijd kan wel eens tot jouw ontslag, jouw afgang, jouw reputatieverlies leiden. Je moet hier ook een goed onderscheid maken tussen het afzien van de strijd omdat deze niet te winnen is en het nalaten van het gevecht omdat je bang bent ten onder te gaan terwijl dat niet het geval hoeft te zijn. Alleen in dat laatste geval spreken we van lafheid.

J.Schrijvers: Hoe word ik een rat?

Voor de schrijver is de ideale “rat”, de amorele professional, die in elk bedrijf en in elke organisatie weet te overleven, doordat hij/zij zich bewust is van “het spel”, dat gespeeld wordt, zich niet laat manipuleren, maar juist in tegendeel het systeem voor zich laat werken. Belangrijk is, dat de rat in zekere zin onzichtbaar blijft en zijn/haar grootste bedreiging zijn de andere ratten, die in wezen met hetzelfde bezig zijn. De rest doet er eigenlijk niet toe.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

A la Machiavelli dus:

1) Wie zich niet bezighoudt met politiek, verliest macht
2) Om mensen aan je te binden, moet je ze afhankelijk van je maken
3) Wie geen bewonderenswaardige capaciteiten heeft, moet de indruk wekken ze te bezitten
4) Streef ernaar geliefd te zijn, maar aarzel niet om gevreesd te zijn
5) Vermijd vijanden te maken en gehaat te worden
6) Zorg dat uw medewerkers u respecteren. Als iedereen zich vrij voelt om wat dan ook te zeggen tegen u, dan verliest u gezag of wordt u veracht
7) Word niet voorspelbaar
8) Wees nooit neutraal, maar weet een zondebok te vinden als u ongelijk krijgt
9) Verbind uw naam met prestigieuze projecten
10) Wees maximaal geïnformeerd en wantrouw altijd uw collega’s zonder het te laten merken

Anoniem zei

Doarmer leest momenteel behalve “Hoe word ik een rat?” ook “Machiavelli voor managers” en er zijn veel overeenkomsten. De schrijver van het eerste werk citeert Machiavelli en hij geeft bijvoorbeeld ook een echte rat het advies onvoorspelbaar te zijn in wat hij noemt “het riool” of “de arena”, wat Doarmer een zeer poëtische beschrijving van de werksituatie vindt.

Anoniem zei

Uit: 'Hoe wordt ik een wolf?'

"Belangrijk is, dat de wolf in zekere zin onzichtbaar blijft en zijn/haar grootste bedreiging zijn de andere wolven, die in wezen met hetzelfde bezig zijn. De rest doet er eigenlijk niet toe."