woensdag, mei 14, 2008

Tekoart sjitte Tekort schieten

Dat vooroordeel schijnt zijn oorsprong te hebben gevonden in het niet goed begrijpen van de gewone taal der mensen, die over verscheidene afzonderlijke denkbeelden spreken als door de geest in één ding verenigd. En er is beslist wel reden voor ons om te denken dat verscheidene foutieve opvattingen van de filosofen uit dezelfde bron stammen, omdat ze hun systemen niet zozeer op begrippen als wel op woorden begonnen te bouwen, die door het gewone volk alleen maar voor het gemak werden gevormd om de normale levenszaken snel te kunnen afhandelen en zeker niet voor bespiegeling waren bedoeld.

Berkeley

De bekende vraag. Schiet “de taal” tekort voor de filosofie? Zijn veel filosofische problemen in feite alleen maar taalproblemen? Een voorbeeld, Berkeley zegt strikt genomen zien we niet hetzelfde object als we voelen, maar om de zaak hanteerbaar te maken , combineren de mensen verscheidene denkbeelden en beschouwen ze als één ding.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Vannacht zag en voelde ik niets want ik sliep.

Anoniem zei

Beste Klov, u voelde NIETS .
Hoe voelt dat NIETS ? Doarmer zou het NIETS ook wel eens willen zien of voelen. En zijn er ook verschillende soorten NIETS?

Anoniem zei

Teh klov / het volk bestaat uit armzalige ketters: het voelt en ziet 's nachts niets, omdat het slaapt! Zo gaat het mooiste aan de mens voorbij. Uw pater heeft een woest nachtleven vol spannende belevenissen. Slechts in de droom is het werkelijke leven mogelijk. Aan die ketters is weinig verloren, maar dat Doarmer aangetrokken wordt door de schijnbare charme van het Niets is een gevaar. Hij dient het rechte pad te blijven bewandelen, en dat leidt "troch de dream"!

Anoniem zei

Beste Pater,

als U in zulke spannende dromen leeft, met woest nachtleven, is dat dan niet zondig? Of zijn het slechts woeste bijbels belevenissen die aan U voorbijgaan?

Peerke heeft ook woeste dromen, en ja het volk.... daar is nen omloop van. Omloop het volk, goed koersen.

Anoniem zei

Voor Doarmer is er alleen maar de dream, dat wil zeggen zijn dream, hij leeft in de "matrix". En de werkelijkheid kan hij niet kennen en dat is maar goed ook. Dat alles dream is, geeft hem troost, hij komt overdag wel eens in het onderw. en stelt u zich eens voor dat dat werkelijkheid zou zijn!