maandag, juni 02, 2008

Waarpraatsje Onbeduidend praatje

It wie hjoed in neare dei en dat fynt Doarmer slim as er tusken tsjokke muorren opsletten sit, mar bûtenút mank de greiden is it syn waar. Hy hat dan ek fan healwei trijen oant fjouweren in stik hurddraafd en wie trije minuten earder werom as oars. Nei ôfrin wie d’er fansels wol de toarst en fuortdaliks dûse hat gjin sin. Mar dêrnei wie it krekt of’t er op’e nij berne wie. Tsjin’e jûn begûn it te tongerjen en te wjerljochtsjen en wie d’er in koarte mar fûle rein. It bleau lykwols near en de strjitstiennen wiene sa wer opdroege. Doe hat Doarmer in heal oerke rûn. De rook fan gers en beammen boarte yn syn noasters en oeral seach er in griene fruchtberens.

Het was vandaag een drukkende dag en dat vindt Doarmer erg als hij tussen dikke muren opgesloten zit, maar buiten te midden van de weilanden is het zijn weer. Hij heeft dan ook van half drie tot vier een stuk gerend en was drie minuten eerder terug dan anders. Na afloop was er natuurlijk wel de dorst en meteen douchen heeft geen zin. Maar daarna was het net of hij opnieuw geboren was. Tegen de avond begon het te donderen en te bliksemen en was er een korte maar felle regen. Het bleef echter drukkend en de straatstenen waren zo weer opgedroogd. Toen heeft Doarmer een half uurtje gewandeld. De geur van gras en bomen speelde in zijn neusgaten en overal zag hij een groene vruchtbaarheid.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

kan mij er alles bij voorstellen. maar ook het opdrogen van hele warme stenen na een regenbui is fantastisch. asphalt ruikt overigens weer heel anders, evenals klei of zand of noem maar op: veengrond, kalkrotsen, pijnboombossen, vlierbessen etc

Anoniem zei

Doarmer is dol op opdrogende pijnboombossen

Anoniem zei

Hoe onbeduidend
kan een praatje zijn.......
over de geur
van opdrogende vlierbessen
en wat al dies meer zij...
Waar gaat dit over?

Anoniem zei

Hoe weldadig geurt de sambucus na een verfrissende voorjaarsregen!