zondag, augustus 31, 2008

Neven Muggen

Maar hiermee wil ik niet beweren dat ze ( de adel) slecht zijn. Ze zijn anders. Misschien komen ze ons vreemd voor omdat ze een pleisterplaats hebben bereikt die iedereen die geen heilige is probeert te bereiken: die van de onverschilligheid voor aardse goederen door gewenning. Misschien dat ze daarom maling hebben aan allerlei dingen die voor ons juist van groot belang zijn. Wie in de bergen zit maakt zich niet druk om de muggen op de vlakten, en wie in Egypte woont denkt niet aan een paraplu.

En ik zal je nog wat zeggen, don Pietrino: mocht deze klasse (de adel) ooit verdwijnen, zoals dat al zo vaak is gebeurd, dan zou er dadelijk een andere opstaan die net zo is, met dezelfde feilen en dezelfde kwaliteiten. Die zou zich dan wellicht niet meer beroepen op het bloed, maar op, wat zal het zijn…. op het feit dat iemand langer op een bepaalde plek woont dan iemand anders, of op zogenaamd diepgaandere kennis van de een of andere voor heilig gehouden tekst.

Uit: Il Gattopardo

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dr.Oetker, hawwe jo hjoed al in neef deaslein?

Anoniem zei

Ofrûne nacht hie ik ôfskriklike lêst fan twa neven. It hat efkes koste, mar hja libje net mear. Nichten binne lykwols ek net foar de poes!

Anoniem zei

Myn nicht hat ek wol in neef deaslein, mar myn omkesizzer net.