zaterdag, oktober 18, 2008

Bûchsum Flexibel

De taal is zo’n flexibel en verfijnd instrument dat de invloed die nuances in de weergave van de informatie hebben op wat er gesuggereerd wordt , bijna onbeperkt kan variëren. Zelfs door iets niet te zeggen, kunnen we veel suggereren:
“Wat vind je van de nieuwe hoogleraar logica?”
“Ik heb gehoord dat hij prachtige tomaten kweekt”
Het antwoord zegt weinig of niets over de kwaliteiten van de nieuwe hoogleraar. Maar uit het feit dat er verder niets gezegd wordt, blijkt duidelijk dat de ondervraagde de hoogleraar niet goed vindt.
De woordkeus kan veel suggereren. Neem het verschil tussen “John is de broer van Fred” en “John en Fred hebben dezelfde ouders”. In feite bevatten beide zinnen dezelfde informatie. Maar de tweede formulering suggereert nog iets anders, wat voor een van de broers waarschijnlijk niet erg gunstig is. Ook de volgorde waarin iets verteld wordt, is van belang. Als een kind leert lezen en later gedichten gaat schrijven, is het verwarrend om over zijn leven te zeggen: “Hij schreef gedichten en leerde lezen”, hoewel het feitelijk waar is. De manier waarop dit soort suggesties wordt gewekt, wordt onderzocht in de pragmatiek, terwijl de structuur van de informatie het onderwerp is van de semantiek. U kent ongetwijfeld het voorbeeld van de advocaat die een getrouwde mannelijke getuige van zijn stuk probeert te brengen door te vragen: “Bent u er mee opgehouden uw vrouw te slaan – ja of nee?” De getuige kan niet “Ja” zeggen zonder toe te geven dat hij zijn vrouw vroeger heeft geslagen, en hij kan geen “Nee” zeggen zonder sterk de indruk te wekken dat hij het nog steeds doet.

S.Blackburn

Geen opmerkingen: