maandag, januari 19, 2009

Nutteleazens Nutteloosheid

De wijsbegeerte heeft geen bescherming of aandacht of sympathie van de massa nodig. Zij doet steeds haar aanschijn van volkomen nutteloosheid goed uitkomen, en hierdoor behoedt zij zich voor alle onderworpenheid aan de gemiddelde mens. De wijsbegeerte is er zich wel bewust van dat zij naar wezen een onzekere wetenschap is, en zij aanvaardt blijmoedig haar lot van vogeltje van de Lieve Heer, zonder dat zij iemand vraagt rekening met haar te houden zij beveelt zich zelf niet aan en zij verdedigt zich niet. Indien zij zonder enige omslag iemand van nut kan zijn, verheugt zij zich daarover, uit louter menselijk medegevoel, maar zij ontleent haar bestaan niet aan het nut voor anderen, zij beoogt of verwacht dat ook niet.

José Ortega y Gasset: De opstand der horden (1930)

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Doarmer,

Bij het frequenteren van menig blog kom je het een en ander aan de weet:
Vanaf vandaag zal er een nieuwe ring worden toegevoegd aan het inmiddels spectaculair geworden aantal jaarringen waaruit u zich opgebouwd moge weten.
Een felicitatie is dan ook meer dan op z’n plaats.
Moge het buitengebied nog lang profiteren van uw niet aflatende altruïstische bemoeienissen aldaar.

Anoniem zei

Waarde Zeno, Doarmer bevindt zich inderdaad in de herfst van zijn leven, het gaat allemaal niet zo vlot meer, de ouderdom komt met gebreken, de fut is er uit en de rek ook, hij moet kalmer aan doen en een stapje terug, vooral niet forceren en misschien wel zijn pijp aan Maarten geven. Elk jaar neemt hij zich voor op het werk wat rust te nemen, hoe moeilijk dat ook is voor een type als Doarmer, maar nu is het echt noodzaak!!!!

Anoniem zei

Geachte Doarmer, mijn Italiaanse vriend zou zeggen "Tanti Auguri", ik laat het bij "Hartelijk Gefeiciteerd", ik wens U een levensjaar vol hartstocht en eetlust.

Anoniem zei

Dank u Hendrina, u bent een goede vrouw en Doarmer weet dat u het bepaald niet gemakkelijk heeft gehad het afgelopen jaar met uw twaalf kinderen en een man die werkzaam is in het bankwezen.