zaterdag, februari 21, 2009

Hearskje en swije Heersen en zwijgen

Misschien ook neemt onze achting voor hen af en worden zij kleiner in onze ogen naarmate zij meer ondernemen en meer naar buiten treden: zij zijn niet bestand tegen de taak die zij op zich hebben genomen. De drager moet machtiger en sterker zijn dan zijn vracht. Als iemand niet boven zijn macht heeft getild, moet je maar raden of hij tot de bodem van zijn kunnen is gegaan of dat hij nog krachten over heeft; wie onder zijn last neerzinkt, laat zien wat hij waard is en hoe zwak zijn schouders zijn.

Montaigne ( 1533 – 1592)

Doarmer had laatst een gesprek met iemand over het verschijnsel dat mensen vaak net “te hoog” zitten, een promotie te veel hebben gemaakt. Dit maakt ongelukkig en veroorzaakt ook in de wereld om hen heen chaos. Montaigne zegt, dat het voor heersers niet voldoende is in staat te zijn tot datgene waartoe ook wij in staat zijn, want als zij niet ver boven ons staan, dan staan zij ver onder ons. Montaigne raadt hen aan te zwijgen “hoeveel van mijn tijdgenoten hebben, met het kil en zwijgzaam masker dat zij zich aanmaten, hun dwaasheid niet verkocht voor wijsheid en verstand!”

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Doarmer", u heeft het over het Peterprincipe. Dat is als volgt geformuleerd:

"In een hiërarchie stijgt elke werknemer tot zijn niveau van incompetentie.

Het door Peter beschreven "mechanisme" werkt aldus dat een werknemer, die in zijn eerste functie binnen die hiërarchie goed functioneert, daarmee in beginsel in aanmerking komt voor promotie naar een hogere functie. Indien hij in die volgende functie ook goed functioneert, staat weer de weg naar een volgende hogere functie open. (Uiteraard zodra die gelegenheid zich voordoet, en het is ook mogelijk dat de werknemer reeds in zijn eerste functie niet goed blijkt te functioneren.)

Dat proces stopt echter op het moment dat de werknemer, in de functie die hij, meestal na die promotie, blijkt te bekleden, niet goed blijkt te functioneren. Hij blijkt dan niet te beschikken over de (extra) vaardigheden of eigenschappen die hij voor die nieuwe functie nodig heeft.

Vanaf dat moment neemt zijn nut voor de organisatie echter snel af, desnoods tot het moment dat hij een (per saldo) negatieve bijdrage aan de organisatie levert. Terugplaatsing in zijn vorige functie is echter niet mogelijk: zowel de werknemer als de organisatie zouden daarmee impliciet toegeven een beoordelingsfout gemaakt te hebben. De werknemer blijft dus in zijn functie gehandhaafd, met alle problemen van dien."
Vraag voor U Doarmer en wellicht weetPater van Bree er ook iets zinnigs over te zeggen: voor wie in het "Ketternest" gaat dit principe op?

Anoniem zei

Beste Petra, Doarmer zou het op zichzelf willen toepassen, er worden dingen van hem gevraagd, die kan hij gewoon niet, zijn nut voor de organisatie is dan ook nul komma nul. Hij probeert alleen maar het saldo niet negatief te laten worden door niets te doen.