zondag, december 02, 2012

De rige de reeks

Op 22 februari 1749 wordt in de RK kerk van Heech(Heeg) een meisje gedoopt. Zij krijgt de naam Maaike. Zij is de dochter van Folkert Annes en Hijcke Andries. Haar doopheffer , peetoom, is Hitse Andries. Later trouwt zij met Pieter Johannes Wagenaar uit Workum en zij krijgen o.a. een zoon Folkert . Deze Folkert Wagenaar trouwt met Grietje Hommes de Jong en zij krijgen o.a een dochter, die zij Maaike noemen, dus Maaike Folkerts Wagenaar. Deze tweede Maaike trouwt met Jan Tjittes Landman en zij krijgen o.a een dochter, die zij Grietje noemen. Deze Grietje Landman trouwt met Herre Tjitskes Rijpkema, een veehouder uit Doniaga en  één van hun kinderen krijgt de naam Maaike. Deze derde Maaike, Maaike Rijpkema, trouwt met Huite Zonderland . Zij krijgen o.a een zoon Herre. Deze Herre Zonderland trouwt met Agnes Monkelbaan en zij noemen één van hun dochters Maaike. Deze vierde Maaike, Maaike Zonderland , trouwt met Koos Sijtsema en zij noemen één van hun dochters Hedwich Agnes. Deze Hedwich Agnes Sijtsema trouwt met Douwe Jan Drost en zij noemen hun dochter Maaike Agnes, de vijfde Maaike.

2 opmerkingen:

pater Pierre de Bree s.j. zei

Kijk, dat is nog eens een stamboom waaruit gevoel voor traditie spreekt. Zo zal het nieuwe sprutske weten, dat zij een nieuwe loot is aan een oude, maar stevig in de Friese klei wortelende boom. Zal Pake niet vergeten haar de roemruchte verhalen van het heitelan te vertellen? Met alleen de aanschaf van een pet en een stok is hij er niet!

Doarmer zei

Waarde pater, Doarmer denkt, dat het wel goed komt, want toen het "lytse famke" af en toe "skriemde"(= huilde) zaten er al Fryske klanken in.