maandag, juni 16, 2014

Oanberne Aangeboren

thet erste is thi onbern, thet other scoltu lernia

Het eerste is je aangeboren, het tweede moet je leren. De middeleeuwse Friezen wisten het al, je zult in je leven bepaalde dingen moeten leren, anders komt het niet goed. Tegenwoordig echter wordt leren heel vaak vervangen door “je moet het kunnen opzoeken”. Vaak wordt dit in verband gebracht met het aanwezig zijn van computers, die iedereen in staat stellen van alles op te zoeken, maar ook lang geleden, toen Doarmer nog jong was en er nog geen computers waren, had men kunnen zeggen “je hoeft dit niet te leren, alles staat wel in boeken en overal in het land zijn bibliotheken, zoek het maar op”. Toch deed men dit nauwelijks en jonge mensen werden gedwongen de inhoud van boeken in hun eigen geheugen op te slaan. Betekent dit, dat men nu het geheugen van een device beschouwt als een verlengstuk van de eigen hersenen? En waarom geldt dat dan niet voor een boek?

4 opmerkingen:

Peerke zei

Komt Doarmer zelf uit de middeleeuwen, of zoeken we dat op. Amai zunne, wij moesten alle veldslagen en straffe pintekes uit ons hoofdleren. Pas later mochten we de pintekes ook proeven van de hoofdmeester. Ja, pintekes kon men niet opzoeken in n boek, da moest ge gewoon doorkrijgen van de vader of opa.

Peerke moest met Doarmer maar eens n pinteke "opzoeken"

Doarmer zei

Peerke, Doarmer weet weinig, maar gelukkig heeft hij veel boeken en daar staat alles in.En "de pintekes" heeft hij inderdaad van de vader doorgekregen, want het Friese biermerk heet "us heit = onze vader".

Saksische geitenhoeder zei

Ho meer pint'n a'j zoept, hoe meer harsencell'n noar de kloot'n goat. Moar ach, a'j alles op kunt zeuk'n, dan bin ie ook nich zo veule cell'n in oe harses nödig.
Dee leraarn mot die kinder meer bier doon, dan leert ze nog wat in de skole.

Doarmer zei

Beste Saks, het blijft voor Doarmer wennen, die ' n, bijvoorbeeld in zeuk'n , Doarmer zou dan zeggen " sykje " . Inhoudelijk is hij het met u eens en het maakt niet uit of de kennis in een boek zit of in uw hersenen.